Linkovi

Godišnjica ubistva George Floyda. Biden prima porodicu


Jerlano Bell of North Carolina holds up a George Floyd sign at the "One Year, What's Changed?" rally hosted by the George Floyd Memorial Foundation to commemorate the first anniversary of his death, outside the Hennepin County Government Center
Jerlano Bell of North Carolina holds up a George Floyd sign at the "One Year, What's Changed?" rally hosted by the George Floyd Memorial Foundation to commemorate the first anniversary of his death, outside the Hennepin County Government Center

Američki predsjednik Joe Biden ugostiće u utorak (25. maja) porodicu Georgea Floyda u Bijeloj kući na godišnjicu njegovog brutalnog ubistva koje je pokrenulo proteste i nemire širom Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i podstaklo raspravu o reformi policije.

Floydova kći Gianna, njegova majka, sestra i braća razgovaraće s Bidenom u Bijeloj kući, rekla je potrparol Jen Psaki.

"Hrabrost i dostojanstvo njegove porodice, a posebno njegove kćeri Gianne, zaista su zaintrigirali predsjednika. Želi čuti njihove stavove", rekla je Psaki novinarima.

Gušenje Floyda do smrti u Minneapolisu 25. majaprošle godine i naknadna presuda policajcu Dereku Chauvinu koji mu je koljenom pritiskao vrat gotovo devet minuta smatraju se ključnim trenucima u dugoj američkoj borbi za rasnu ravnopravnost.

Nakon ubojstva Floyda izbili su protesti i nemiri širom zemlje u kojoj se već zahuktala izborna bitka Bidena i njegovog prethodnika Donalda Trumpa.

Biden je pozvao Kongres da usvoji zakon o policijskoj reformi na prvu godišnjicu ubistva. Amerikanci se moraju suprotstaviti sistemskom rasizmu nakon Floydova ubiostva, rekao je.

Do sada je Zastupnički dom podržao zakon poznat kao "Pravda za Georgea Floyda", dok se Senat nastavlja prepirati oko ključnih detalja.

Zakon predviđa, između ostalog, da se zabrane potencijalno smrtonosne tehnike zadržavanja osumnjičenika, poput gušenja. Ukinuli bi se i takozvani "nalozi bez kucanja" po kojim policija može nenajavljeno upasti u kuću osumnjičenika, što je dovelo do slučajnog ubistva Afroamerikanke Breonne Taylor u Louisvilleu u martu prošle godine.

Mjera o kojoj senatori još uvijek raspravljaju je ukidanje trenutne pravne zaštite koja blokira građanske tužbe protiv policije optužene za nedolično ponašanje.

Demokratska zastupnica Karen Bass, demokratski senator Cory Booker i republikanski senator Tim Scott objavili su zajedničko saopštenje u kojem su potvrdili da još ima nade za usvajanje zakona.

"Ova godišnjica je bolni podsjetnik zašto moramo napraviti značajne promjene. Iako još uvijek radimo na razlikama u ključnim pitanjima, nastavljamo napredovati prema kompromisu i ostajemo optimistični", rekli su.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG