Linkovi

Broj žrtava u srušenoj zgradi na Floridi porastao na devet


Spasioci strahuju da će broj žrtava porasti
Spasioci strahuju da će broj žrtava porasti

Spasioci u Surfsideu kod Miamija nastavili su potragu za više od 150 nestalih u ruševinama stambene zgrade, koja se srušila prije tri dana.

Zvaničan razlog urušavanja nije poznat, ali je sve više pitanja o strukturalnim oštećenjima zgrade i propustima nadležnih.

Broj mrtvih porastao je na devet, saopštili su zvaničnici u nedjelju.

"Jedna žrtva je preminula u bolnici, a na terenu smo pronašli osam tijela, pa potvrđujem da je sada devet preminulih", rekla je načelnica okruga Miami-Dade Daniella Levine Cava. ​

Dodala je da su identifikovane četiri žrtve i da su obaviještene njihove porodice.

Prethodno je navela da je "prioritet da se nastavi potraga i da se spasi ko god može".

Zvaničnici se nadaju da ipak mogu da pronađu žive neke od 156 nestalih. Vatrogasci su uspjeli da stave pod kontrolu požar u dnu ruševina, pa spasioci nastavljaju potragu sa manje prepreka.

"Nada nas pokreće. Situacija je ekstremno teška", rekao je šef vatrogasaca Alan Cominsky.

Spasilačke ekipe - među kojima su eksperti iz Izraela i Meksika - koriste pse, dronove i infracrvene skenere.

"Stotine pripadnika spasilačkih timova su u pripravnosti i spremni za rotaciju. Imamo dovoljno spasilaca i najbolje ljude", naglasila je Levine Kava.

Izvještaj iz 2018. pokazao je da su inženjeri utvrdili značajna strukturalna oštećenja oko bazena u zgradi i propadanje cementa u podzemnoj garaži. Izvještaj su objavili gradski zvaničnici, a u njemu se navodi i da je ove godine na zgradi staroj 40 godina trebalo izvesti velike popravke.

Ipak, nije utvrđeno da su oštećenja navedena u izvještaju dovela do rušenja zgrade.

Zamjenica gradonačelnika Tina Paul je ocijenila da su oštećenja "veoma alarmantna", dok je Donna DiMaggio Berger​, zastupnica agencije koja je vlasnik zgrade, kazala da su oštećenja opisana u izvještaju iz 2018. tipična za starije zgrade i da nisu alarmirala članove borda zgrade, od kojih neki tu stanuju sa porodicama.

Dodala je da je bord opredijelio 12 miliona dolara za popravke i da su počeli radovi na krovu koji je oštećen tokom sezone uragana, a da su ostale planirane popravke odložene zbog pandemije.

Ove godine, zgrada je trebalo da prođe kroz proces ponovne sertifikacije bezbjednosti, što je predviđeno za sve zgrade na Floridi starije od 40 godina.

Shimon Wdowinski​, profesor na Univerzittetu Floride, kaže da su satelitski snimci od 1990-ih naovamo pokazali da je zgrada tonula od 1 do 3 milimetra svake godine, dok su ostale zgrade u okolini stajale stabilno.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG