Linkovi

Bez dogovora lidera demokrata i republikanaca o podizanju limita zaduživanja


Predsjednik Džo Bajden razgovara sa predsjedavajućim Predstavnikog doma Kevinom Mekartijem na ulazu u Predstavnički dom, na Capitol Hillu, u Washingtonu, 17. marta 2023.
Predsjednik Džo Bajden razgovara sa predsjedavajućim Predstavnikog doma Kevinom Mekartijem na ulazu u Predstavnički dom, na Capitol Hillu, u Washingtonu, 17. marta 2023.

Američki predsjednik Joe Biden i lideri republikanca i demokrata u Kongresu sastali su se u utorak u Bijeloj kući u pokušaju da pravaziđu blokadu povodom podizanja granice zaduživanja zemlje.

Predsjedavajućem Predstavničkog doma, republikanacu Kevinu Mekartiju i lideru republikanske manjine u Senatu Miču Mekonelu pridružili su se kongresni lideri demokrata Hakim Džefris i Čak Šumer, kako bi zajedno razgovarali o predstojećem roku za uvjeravanje da vlada može da plati troškove koje je već napravila.

Mekarti je nakon sastanka izjavio da "nije vidio promjene" koje bi vodile ka okončanju višemjesečnog zastoja na rješavanju tog problema. Dodao je da će nastaviti da vrši pritisak na Bidena da smanji potrošnju vladinih institucija, kako bi zauzvrat republikanci glasali za podizanje granice zaduživanja.

Iz Bijele kuće su naveli da Biden odbija da pravi takve ustupke i da je to ponovio na današnjem sastanku.

Biden je razgovor opisao kao produktivan, dodajući da je "apsolutno siguran" da nemogućnost Amerike da ispuni svoje obaveze "nije opcija".

Republikanci insistiraju na smanjenju potrošnje prije nego što pristanu da podignu gornju granicu duga, dok je Biden rekao da Kongres ima dužnost da plati svoje račune i da ta dva pitanja treba odvojeno razmatrati.

Američka sekretarka za finansije Dženet Jelen rekla je zakonodavcima prošle nedelje da bi Centralna banka već 1. juna mogla da ostane bez sredstava da plati vladine dugove.

Ona je za CNBC u ponedeljak rekla da postoji "veoma veliki jaz" između demokratskih i republikanskih pozicija i upozorila da bi nepodizanje granice duga izazvalo "ekonomsku katastrofu".

Naredni sastanak Bidena i kongresnih lidera zakazan je za petak.

U izvještaju su korištene neke informacije agencija AP, Reuers i AFP.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG