Linkovi

Blinken: Na graditeljima gasovoda Sjeverni tok 2 je odluka hoće li ga završiti uprkos protivljenju SAD


Antony Blinken tokom posjete Briselu, mart 2020. (Reuters/Olivier Hoslet)
Antony Blinken tokom posjete Briselu, mart 2020. (Reuters/Olivier Hoslet)

Govoreći o gasovodu Sjeverni tok 2, koji bi trebalo trebalo da poveže Rusiju i Njemačku – zaobilazeći Ukrajinu, Blinken je ukazao da je na onima koji ga grade pitanje da li će ga završiti, uprkos protivljenju Washingtona, rekao je Blinken u razgovoru za CNN, prenijela je agencija Reuters.

"Željeli smo da budemo sigurni da je naš stav, protivljenje izgradnji gasovoda, dobro shvaćen", rekao je Blinken u intervjuu.

Američki državni sekretar je u srijedu, tokom posete Briselu, rekao njemačkom ministru spoljnih poslova Heiko Maasu da su američke sankcije tim povodom realna mogućnost i da kako se izrazio, nema dvosmislenosti u američkom protivljenju izgradnji.

Kremlj tvrdi da je poslovni poduhvat vrijedan 11 milijardi dolara, koji realizuje ruska državna energetska kompanija Gazprom, komercijalni projekat. Međutim, nekoliko prethodnih američkih administracija mu se usprotivilo.

Pristalice gasovoda optužuju Sjedinjene Države za nesaglasje sa projektom kako bi povećale prodaju svog tečnog gasa u Evropi.

Zvaničnici SAD tvrde da će gasovod, kojim se godišnje prenosi 55 milijardi kubnih metara prirodnog gasa direktno iz Rusije u Njemačku preko Baltičkog mora, učiniti Evropu previše zavisnom od tog energenta ruskog snabdijevača. Takođe, jedna od zamjerki je to što gasovod zaobilazi Ukrajinu, koja se smatra saveznicom Zapada.

To pitanje neće se naći na putu bliskih veza koje imamo sa Njemačkom”, rekao je Blinken – javlja agencija Reuters.

Upitan o mogućnostima za rješavanje spora u vezi sa izgradnjom gasovoda – Blinken je odgovorio da je, kako se izrazio, veoma jasno predočio njemačkom šefu diplomatije Heiko Maasu da će se kompanije uključene u njegovu izgradnju suočiti sa sankcijama.

Nastavićemo praćenje izgradnje i tada donijeti odluku o sankcijama”, rekao je Blinken.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG