Linkovi

Amerika upozorava Njemačku na sankcije zbog Sjevernog toka 2


FILE PHOTO: The logo of the Nord Stream 2 gas pipeline project is seen on a pipe at the Chelyabinsk pipe rolling plant in Chelyabinsk, Russia, February 26, 2020. REUTERS/Maxim Shemetov/File Photo
FILE PHOTO: The logo of the Nord Stream 2 gas pipeline project is seen on a pipe at the Chelyabinsk pipe rolling plant in Chelyabinsk, Russia, February 26, 2020. REUTERS/Maxim Shemetov/File Photo

Američki državni sekretar Antony Blinken je rekao da je gasovod Sjeverni tok 2, koji se gradi od Rusije prema Njemačkoj, protiv interesa Evropske unije (EU) i upozorio Berlin na moguće sankcije zbog ovog projekta, prenosi redakcija Radija Slobodna Evropa na engleskom jeziku.

“Predsjednik (Joe) Biden je bio veoma jasan, on vjeruje da gasovod nije dobra ideja, da je loš za Evropu, loš za Sjedinjene Države i konačno, u suprotnosti je sa sigurnosnim ciljevima EU”, rekao je Blinken 23. marta kada se sastao sa generalnim sekretarom NATO saveza Jensom Stoltenbergom u Brusselsu.

Njemačka i dalje podržava izradnju gasovoda uprkos upornom protivljenju SAD tom projektu više od jedne decenije.

Zvaničnici SAD kažu da će gasovod, kojim se godišnje prenosi 55 milijardi kubnih metara prirodnog plina direktno iz Rusije u Njemačku preko Baltičkog mora, učiniti Evropu previše zavisnom o snabdijevanju energijom iz Rusije. Takođe će zaobići Ukrajinu, zapadnog saveznika, potencijalno lišavajući je dragocjenih tranzitnih naknada.

Blinken je spomenuo američki zakon koji nalaže Sjedinjenim Državama da uvedu sankcije kompanijama koje učestvuju u projektu Sjeverni tok 2, za koji je rekao da "ima potencijal da potkopa interese Ukrajine, Poljske i brojnih bliskih partnera i saveznika".

Blinken je rekao da će upozoriti svog njemačkog kolegu Heiko Maasa na moguće sankcije na njihovom prvom sastanku uživo 23. marta.

Do sada je Washington uveo sankcije samo ruskoj kompaniji KVT-RUS, koja upravlja brodom Fortuna kojim se polalažu cijevi na gasovodu. Ove mjere najavila je administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa nešto prije kraja mandata u januaru.

Blinken je prošle sedmice osudio gasovod kao "ruski geopolitički projekat čiji je cilj podjela Evrope i slabljenje evropske energetske sigurnosti".

Cjevovod je već završen oko 95 posto, a prema riječima stručnjaka mogao bi biti gotov do septembra.

Pristalice plinovoda već dugo optužuju Sjedinjene Države za podrivanje projekta kako bi povećali prodaju svog tečnog plina u Evropi.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG