Linkovi

Obavještajni izvještaj: Ekstremisti pojačana prijetnja za SAD


Upad u Capitol, 06.01.2021
Upad u Capitol, 06.01.2021

Nasilni ekstremisti, gnjevni zbog političkih pitanja i puni rasnih predrasuda, predstavljaju "pojačanu prijetnju" za SAD, naveli su američki zvaničnici u obavještajnom izveštaju, javlja AP.

Nalazi iz izvještaja, objavljenog više od dva mjeseca nakon što je u Kongres SAD upala grupa razularenih pristalica bivšeg predsjednika države Donalda Trampa (Trump), na istoj su liniji kao upozorenja koja su prethodnih nedjelja iznosili američki zvaničnici, uključujući direktora Federalnog istražnog biroa Kristofera Reja (Christopher Wray).

Rej je nedavno rekao da prijetnja od domaćeg nasilnog ekstremizma "metastazira" širom zemlje.

Cjelovit povjerljiv obavještajni izvještaj predstavljen je Bijeloj kući i Kongresu SAD, a javnosti kratak sažetak o procijenjenoj prijetnji.

Obavještajni zvaničnici su naveli u izvještaju da su ekstremisti od kojih prijeti nasilje motivisani različitim ideologijama.

Navodi se da će gnjev zbog ograničenja uvedenih radi suzbijanja korona virusa i lažno uvjerenje da su novembarski predsjednički izbori pokradeni "gotovo izvjesno" podstaći dodatno nasilje u 2021. godini.

U izvještaju stoji i da najveću prijetnju predstavljaju nasilni ekstremisti motivisani rasnom mržnjom, za koje zvaničnici procjenjuju da bi najprije mogli da izvedu masovne napade na civile, kao i militantne grupe, na čijoj bi meti mogli da se nađu pripadnici policije i zvaničnici vlade.

Prijetnja od strane paravojnih formacija povećala se 2020. godine i očekuje se da će se ponovo povećati ove godine, navodi se u rezimeu izvještaja.

Izvještaj navodi da bijeli supremacisti pokazuju tendenciju ka jačanju transnacionalnih veza. Mala grupa njih otputovala je u inostranstvo da bi se povezali sa ljudima koji dijele njihovu ideologiju, navodi se u izvještaju, koji ne navodi gdje su išli ili sa kim su se upoznali.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG