Linkovi

SAD: Porast maloprodaje peti mjesec zaredom


Američki Sekretarijat za trgovinu saopštio je da je u septembru zabilježen skok od 1,9 odsto – što je dvostruko više od prognoza ekonomskih stručnjaka (Foto: REUTERS/Hannah McKay)
Američki Sekretarijat za trgovinu saopštio je da je u septembru zabilježen skok od 1,9 odsto – što je dvostruko više od prognoza ekonomskih stručnjaka (Foto: REUTERS/Hannah McKay)

Maloprodaja u Sjedinjenim Državama u septembru je zabilježila porast, peti mjesec zaredom, što se ogleda u većoj potrošnji na odjeću, automobile i sportsku opremu.

Američki Sekretarijat za trgovinu saopštio je da je u septembru zabilježen skok od 1,9 odsto – što je dvostruko više od prognoza ekonomskih stručnjaka.

Amerikanci su pohrlili u prodavnice u septembru”, objavio je Sal Guatijeri analitičar BMO Capital Markets, investicione podružnice Kanadske banke u Montrealu.

Kupovali su praktično sve što im je zapalo za oko – pogotovo odjeću”, ukazao je Guatijeri u poruci ulagačima.

Prodaja odjeće povećana je za 11%, što predstavlja veći dio ukupnog rasta u septembru. Prodaja u tržnim centrima i robnim kućama, metode prodaje koje posljednjih godina nisu uobičajene, uvećana je za 9,7% tokom proteklog mjeseca.

Prodaja u salonima automobile skočila je za 3,6 procenata. Istovremeno, promet sportske opreme u porastu je za 5,7 odsto.

Potrošnja čini dvije trećine američkih ekonomskih aktivnosti i pomno se prati da bi se utvrdilo ukupno stanje američke ekonomije.

Maloprodaja u Sjedinjenim Državama oporavlja se nakon drastičnog pada tokom proljeća – kada je naloženo zatvaranje objekata i tržnih centara da bi se spriječilo širenje koronavirusa. Potrošnja raste čak i u uslovima u kojima je više od 20 miliona građana SAD-a ostalo bez posla – ali i nedjeljne državne materijalne pomoći u iznosu od 600 dolara.

Izvještaj o rastu maloprodaje Sekretarijata za trgovinu pokriva trećinu ukupne potrošnje. Izuzete su usluge poput šišanja i hotelskog smještaja – kojima je pandemija višestruko naštetila.

Stopa nezaposlenosti u Sjedinjenim Državama je i dalje visoka – u septembru je iznosila 7,8%. Pojedini ekonomski stručnjaci ukazuju da je za održavanje povećane potrošnje potrebna dodatna državna pomoć nezaposlenim Amerikancima. Istovremeno, postoji i zebnja da bi povećanje broja slučajeva oboljelih od COVID19 moglo udaljiti građane od prodavnica.

Prodavci se suočavaju sa nesvakidašnjom prazničnom sezonom. Best buy, Target i Volmart sredinom oktobra su objavili svoje praznične ponude – odmah potom to je učinio i Amazon – kompanija koja je utorak i srijedu održala godišnju promociju pod nazivom Prajm dej (Prime Day).

Nadaju se da će oktobarske ponude otpočeti raniju prazničnu kupovinu i preduprijediti masovne odlaske u prodavnice u novembru i decembru – što bi moglo izazvati opasnosti tokom pandemije COVID19.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG