Linkovi

MMF: COVID19 izaziva duboku globalnu recesiju 2020.


Arhiva - Logo Međunarodnog monetarnog fonda u Vašingtonu, 21. aprila 2017.
Arhiva - Logo Međunarodnog monetarnog fonda u Vašingtonu, 21. aprila 2017.

Međunarodni monetarni fond predviđa duboku globalnu recesiju u 2020. zbog pandemije, uz očekivanja da globalne ekonomije padnu za 4,4 odsto.

Govoreći u utorak na MMF-ovom Svjetskom ekonomskom outlook forumu u Bostonu, glavna ekonomistkinja MMF-a Gita Gopinat rekla je da je pandemija ugasila biznise i industrije širom svijeta.

Iako se većina ekonomija ponovo otvorila, što je podstaklo MMF da donekle poboljša trenutnu prognozu u odnosu na junsko predviđanje, Gopinat je rekla da ponovno oživljavanje virusa i druge političke neizvjesnosti ukazuju na to da će globalni ekonomski oporavak biti spor i nejednak do 2021. godine.

Gopinat je rekla da postoji nekoliko stvari koje vlade mogu učiniti da ubrzaju ekonomski oporavak u svijetu. Pozvala je na mnogo bolju međunarodnu saradnju kako bi se okončala pandemija, u smislu stvaranja i razmjene tretmana i vakcina čim postanu dostupne i njihove proizvodnje naveliko.

Takođe je naglasila da nacionalne monetarne i fiskalne politike ne bi trebalo zadržavati. Konkretno, rekla je da bi vlade trebalo da se usredsrede na direktnu pomoć domaćinstvima i preduzećima.

U komentarima za francusku novinsku agenciju, Gopinat je rekla da bi, ako bi Sjedinjene Države donijele još jedan podsticajni paket sličan mjeri od 2,2 hiljada milijardi dolara donijet ranije ove godine, to značajno pomoglo oporavku američke ekonomije, kao i svijeta.

Gopinat je rekla da pod pretpostavkom da drugi podsticajni paket Kongres SAD ne odobri, MMF predviđa da će američka ekonomija rasti za oko 3,1 odsto sljedeće godine. Ali, rekla je da bi drugi paket pomoći dodao dva procentna poena tom rastu, vraćajući američku ekonomiju brže na nivo prije pandemije.

Ona je rekla da će brzi oporavak najveće svjetske ekonomije donijeti korist svijetu, posebno njenim susjedima, Meksiku i Kanadi.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG