Linkovi

Demokrate pobijedile u obje trke u Džordžiji, osvojile kontrolu nad Senatom


Jon Ossoff and Raphael Warnock
Jon Ossoff and Raphael Warnock

Američke demokrate u srijedu su osvojile dva mjesta u Senatu u drugom krugu izbora u Džordžiji. Pobjede Džona Osofa i Rafaela Vornoka donijele su njihovoj stranci kontrolu nad Senatom.

To je poboljšalo izglede da će novoizabrani predsjednik Džo Bajden lakše ostvariti svoje ciljeve u zakonodavstvu budući da demokrate sada imaju tijesnu većinu u oba doma Kongresa.

Džon Osof osvojio je 50,3% glasova a republikanac Dejvid Perdju 49,7% na osnovu pristiglih 98% glasova, prenosi agencija Reuters pozivajući se na Edison Research. Tako je Osof dobio veću razliku glasova od potrebne da bi se izbjeglo moguće ponovno brojanje glasova a očekuje se da će ta razlika nastaviti da raste.

Prethodno je objavljeno da je sveštenik Rafael Vornok pobedio senatorku Keli Lefler na izborima u utorak, u jednom od dva glasanja.

Američki mediji proglasili su pobjedu Vornoka nad Lefler za više od 40.000 glasova u trenutku kad su bili prebrojani gotovo svi glasački listići.

"Rečeno nam je da ne možemo da pobijedimo na ovim izborima, ali večeras smo dokazali da je uz nadu, trud i uz ljude na našoj strani sve moguće", rekao je Vornok u poruci pristalicama kasno u utorak.

Zbog čega su ova dva mjesta ključna

Drugi krug izbora za dva mjesta u Senatu bio neophodan je jer nijedan od četiri kandidata nije osvojio većinu na izborima 3. novembra, mada je Perdju vodio protiv Osofa u njihovom duelu, dok je Vornok imao prednost ispred Lefler, u konkurenciji ukupno 10 kandidata.

Ishod dvije trke veoma je važan za Vašington, jer odlučuje o tome ko će imati kontrolu nad Senatom tokom prve dvije godine Bidenovog mandata, poslije 20. januara, kada se održava inauguracija.

Republikanci trenutno imaju prednost od 50-48 i pobjeda u jednoj ili obje trke u Džordžiji dala bi im većinu u tom tijelu, a samim tim i pravo da određuju dnevni red, kao i većinu u svakom od senatskih zakonodavnih odbora.

Međutim, u slučaju pobjede obojica demokrata, i Vornok i Osof, odnos republikanskih i demokratskih senatora bio bi 50-50 (dva nezavisna senatora uglavnom glasaju sa demokratama), a novoizabrana potpredsjednica Kamala Harris imala bi priliku da bude presudni glas u korist demokrata, u organizaciji odbora i kontrolisanju zakonodavnog kalendara.

Ukoliko republikanci osvoje kontrolu nad Senatom to bi zakomplikovalo usvajanje zakonodavnih inicijativa novog predsjednika Džoa Bidena u naredne dvije godine i po svemu sudeći dovelo do dugih i napornih pregovora o kontroverznim pitanjima kao što su zdravstvena zaštita, kontrola imigracije ili regulativa u vezi sa klimatskim promjenama.

Demokratska kontrola nad Senatom, ukoliko se članovi stranke budu držali ujedinjeni i glasali zajedno, mogla bi da olakša put za usvajanje Bidenove agende.

U Džordžiji, nekadašnje republikanskom uporištu, Biden je na izborima 3. novembra pobijedio Trampa sa prednošću manjom od 12.000 glasova, od ukupno pet miliona.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG