Linkovi

SAD: Podignuta optužnica protiv Dženana Čamovića zbog napada na policajce


Saopštenje o optužnici protiv Dženana Ćamovića
Saopštenje o optužnici protiv Dženana Ćamovića

Sekretarijat za pravosuđe Sjedinjenih Država podigao je optužnicu državljanina BiH Dženana Čamovića koja ga tereti da je 3. juna ove godine nožem ranio jednog policajca u New Yorku i oteo mu oružje, te pucao na nekoliko drugih policajaca i ranio ih.

Čamović je napad izveo dok su trajali protesti zbog smrti Afroamerikanca Georgea Floyda.

Optužnica je upućena Federalnom sudu u Brooklynu, a 20-godišnji Čamović se nalazi u pritvoru.

Prema optužnici, Čamovićev napad je povezan zbog njegovog interesovanja i podrške nasilnom islamističkom ekstremizmu.

Optužnica tereti Čamovića za djela pljačke, korištenja vatrenog oružja tokom te pljačke, krađu vatrenog oružja i nezakonito posjedovanje vatrenog oružja. Za Čamovića je rečeno da se ilegalno nalazi u Sjedinjenim Državama.

„Znamo da je Čamović tokom napada više puta vikao 'Allahu Akbar'. Znamo da je posjedovao značajan obim materijala koji pokazuje njegovo zanimanje i podršku za nasilni islamistički ekstremizam, uključujući materijale koji se odnose na Islamsku državu”, rekao je sekretar za pravosuđe William Barr.

Ali, kako navodi Barr, njegov pristup mračnom webu i korištenje šifriranih komunikacijih platformi onemogućilo je da se rasvijetle svi njegovi planovi i s kim je razgovarao.

Barr je naveo da su i drugi policajci i građani mogli biti ubijeni ili povrijeđeni da hrabri njujorški policajci nisu uzvratili vatru i na početku onesposobili Čamovića.

Čamović je suočen sa maksimalnom kaznom doživotnog zatvora.

New York: Policija na mjestu događaja nakon što je Dženan Čamović nožem napao policajca
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:48 0:00

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG