Linkovi

Sjedinjene Države počinju spajati razdvojenu djecu migrante sa roditeljima


Djeca migranti iz Srednje Amerike sklanjaju se od kiše u stražnjem dijelu vozila američke granične policije dok čekaju na transport nakon što su splavom u Penitasu iz Meksika prešli rijeku Rio Grande u Sjedinjene Države, mart 2021.
Djeca migranti iz Srednje Amerike sklanjaju se od kiše u stražnjem dijelu vozila američke granične policije dok čekaju na transport nakon što su splavom u Penitasu iz Meksika prešli rijeku Rio Grande u Sjedinjene Države, mart 2021.

Sjedinjene Države priopćile su u ponedjeljak da će ujediniti prve četiri migrantske porodice koje su bile razdvojene na američkoj granici s Meksikom tokom mandata Donalda Trumpa, a administracija predsjednika Joea Bidena je obećala da je to samo početak ponovnog okupljanja.

Sekretar za nacionalnu sigurnost Alejandro Mayorkas odbio je identificirati porodice koje bi se trebale spojiti ove sedmice, ali rekao je da dvije od četiri porodice su majke koje su odvojene od djece krajem 2017. godine, jedna iz Hondurasa a druga iz Meksika.

Sekretar za nacionalnu sigurnost Alejandro Mayorkas.
Sekretar za nacionalnu sigurnost Alejandro Mayorkas.

Službenik Bidenovog kabineta opisao je djecu, koja svi žive u SAD-u, kao tri godine staru u vrijeme razdvajanja i "tinejdžere koji su morali živjeti bez roditelja tokom svojih najformalnijih godina".

Roditelji djece vraćaju se u Sjedinjene Države pod onim što vlada naziva humanitarnim uslovom, dok službenici razmatraju druge dugoročne mogućnosti za održavanje porodica na okupu, rekla je Michelle Brane, izvršna direktorica Radne grupe za spajanje porodica u Bidenovoj administraciji.

Mayorkas je rekla novinarima da će vlada nastaviti spajanje djece i roditelja u narednim sedmicama i mjesecima.

Ona je rekla da vlada vjeruje da više od 1.000 porodica ostaje odvojeno. Zvaničnici su rekli da je bilo teško pronaći mnoge roditelje koji su odvojeni od svoje djece, uglavnom iz Meksika, Hondurasa, Gvatemale i El Salvadora. Tačan broj koji će se okupiti ovisi o ishodu pregovora s Američkom unijom građanskih sloboda o rješavanju savezne tužbe u San Diegu u Kaliforniji, blizu granice.

Trumpova administracija odvojila je više od 5.000 djece na američko-meksičkoj granici od roditelja u sklopu žestokih napora pod kojima je procesuirana bilo koja odrasla osoba koja je ilegalno ušla u zemlju. Ali prekinuo je praksu razdvajanja djece uslijed oštrih međunarodnih kritika i sudskog naloga u junu 2018. godine.

Biden je razdvajanje porodica opisao kao "ljudsku tragediju".

Ali, Biden, koji je sada u četvrtom mjesecu na vlasti, i dalje blokira ulazak migrantskih porodica i samohranih odraslih osoba koje pokušavaju preći granicu, dok djeci bez pratnje dopušta boravak.

Biden je potpisao izvršnu naredbu svog prvog dana na funkciji obvezujući se da će ujediniti porodice "u najvećoj mogućoj mjeri".

Američki zvaničnici smanjili su prosječni boravak djece bez pratnje u pritvoru Granične policije na 20 sati prije nego što budu prebačeni u jedan od 14 centara za hitni prijem kojima upravlja Ministarstvo zdravstva i socijalne službe. Djeca se potom smještaju u domove rođaka koji već žive u SAD-u ili u porodice koje su provjerene kao odgovorni njegovatelji.

Na vrhuncu naleta migranata krajem marta, djeca migranti obično su držani na granici 133 sata, daleko duže od zakonske granice od 72 sata.

Zvaničnici kažu da se sada u pritvoru Granične policije nalazi 677 djece bez pratnje, u dok je krajem marta bilo više od 5.700.

XS
SM
MD
LG