Linkovi

Američka delegacija u posjeti Srbiji i Kosovu ove sedmice


Adviser to the President on Serbia-Kosovo Richard Grenell speaks during a news conference at the White House, Friday, Sept. 4, 2020, in Washington. (AP Photo/Evan Vucci)
Adviser to the President on Serbia-Kosovo Richard Grenell speaks during a news conference at the White House, Friday, Sept. 4, 2020, in Washington. (AP Photo/Evan Vucci)

Delegacija Vlade Sjedinjenih Američkih Država (SAD), predvođena izvršnim direktorom Međunarodne korporacije za finansiranje razvoja (DFC) Adamom Boehlerom u posjeti je od 20. do 25. septembra Grčkoj, Kosovu, Srbiji i Jerusalimu radi unaprjeđenja ekonomske saradnje i razvoja, saopšteno je iz DFC-a.

Osim Boehlera, u delegaciji SAD biće i specijalni predstavnik za pregovore Kosova i Srbije Richard Grenell, zamjenica administratora američke Agencije za međunarodni razvoj (USAID) Bonnie Glick, predsjednica izvozno-uvozne banke Sjedinjenih Američkih Država (EKSIM) Kimberly Reed i drugi visoki američki zvaničnici iz Odjeljenja za energetiku i trgovinu.

Kako se navodi u saopštenju DFC-a, delegacija će održati sastanke sa visokim vladinim zvaničnicima i liderima privatnog sektora.

U saopštenju se navodi da posjeta američke delegacije dolazi nakon "historijskog" sporazuma o uspostavljanju diplomatskih odnosa koji su 15. septembra u Washingtonu potpisali Izrael, Ujedinjeni Arapski Emirati i Bahrein i sporazuma o normalizaciji ekonomskih odnosa između Srbije i Kosova, potpisanog 4. septembra u Beloj kući.

"DFC će postaviti temelje za otvaranje kancelarije u Beogradu kako bi se olakšala primjena projekata koji će podržati ekonomski rast u regionu", navodi se u saopštenju i podsjeća da su DFC i EKSIM nedavno potpisali Pisma o zainteresovanosti sa Srbijom i Kosovom za pomoć u finansiranju važnih projekata "identifikovanih sporazumima od 4. septembra".

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG