Linkovi

Bahrein još jedna arapska država koja je priznala Izrael


Predsjednik Trump u Ovalnoj kancelariji Bijele kuće poslije razgovora sa izraelskim premijerom i kraljem Barheina, 11. septembra 2020.
Predsjednik Trump u Ovalnoj kancelariji Bijele kuće poslije razgovora sa izraelskim premijerom i kraljem Barheina, 11. septembra 2020.

Bahrein je postao najnovija arapska zemlja koja je normalizovala odnose sa Izraelom u okviru šire diplomatske inicijative predsjednika Trumpa i njegove administracije, čiji je cilj puna integracija jevrejske države na Bliskom istoku.

Predsjednik Donald Trump objavio je da je dogovor postignut poslije telefonskog razgovora sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom i kraljem Bahreina Hamadom bin Isom Al Kalifom. Trojica lidera takođe su objavila kratku zajedničku izjavu kojom su potvrdili sporazum.

"Još jedan ISTORIJSKI proboj danas!", napisao je Trump na Twitteru. "Naša dva VELIKA prijatelja Izrael i Kraljevina Bahrein potpisali su mirovni sporazum. To je druga arapska zemlja koja je potpisala mir sa Izraelom u proteklih 30 dana."

Sporazum je saopšten na 19. godišnjicu terorističkih napada na Ameriku 11. septembra. Za manje od sedam dana, predsjednik Trump u Bijeloj kući će biti domaćin ceremonije povodom uspostavljanja punih odnosa Izraela i Ujedinjenih Arapskih Emirata. Proslavi će prisustvovati i ministar spoljnih poslova Bahreina.

"Nema snažnijeg odgovora na mržnju iz koje je nastao 11. septembar od ovog sporazuma", rekao je Trump novinarima u Bijeloj kući.

Ovo je još jedna diplomatska pobjeda za Trumpa manje od dva mjeseca prije predsjedničkih izbora, i ujedno prilika da ojača podršku koju uživa među pro-izraelski nastrojenim hrišćanskim evanđelistima. Prošle nedjelje, Trump je objavio načelni sporazum prema kojem će Kosovo priznati Izrael a Srbija premjestiti svoju ambasadu iz Tel Aviva u Jerusalim.

"Ovo je istorijski proboj za dalji mir na Bliskom istoku", saopštili su Trump, Netanjahu i kralj Hamad. "Otvaranje direktnog dijaloga i veza između ta dva dinamična društva i napredne ekonomije nastaviće pozitivnu transformaciju Bliskog istoka i povećati stabilnost, bezbjednost, mir i prosperitet u regionu."

Kao i sporazum sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima, dogovorom Izraela i Bahreina će se normalizovati diplomatski, bezbjednosni i drugi odnosi između dvije zemlje. Bahrein je, zajedno sa Saudijskom Arabijom, već ukinuo zabranu izraelskim avionima da koriste njegov vazdušni prostor. Saudijski pristanak smatra se ključnim za oba sporazuma.

Trumpov zet i visoki savjetnik Jared Kushner primjetio je da je ovo drugi sporazum koji je Izrael postigao sa nekom arapskom zemljom u proteklih 30 dana, nakon što je do sada za 72 godine nezavisnosti sklopio mir sa samo još dvije arapske nacije - Egiptom i Jordanom.

"To je veoma brzo", rekao je Kushner za AP. "Region veoma povoljno reaguje na vijest o dogovoru sa UAE i nadamo se da je to znak da će doći do novih sporazuma."

Netanjahu je pozdravio sporazum i zahvalio se Trumpu. "Bilo je potrebno da prođe 26 godina između drugog mirovnog sporazuma sa nekom arapskom zemljom i trećeg, ali samo 29 dana između trećeg i četvrtog, a biće ih još", rekao je izraelski premijer, pri čemu je mislio na mirovni sporazum sa Jordanom 1994. i novije dogovore.

Američki državni sekretar Mike Pompeo sa kraljem Bahreina Hamadom bin Isom Ali Kalifom u prijestolnici Manami, 25. avgusta 2020.
Američki državni sekretar Mike Pompeo sa kraljem Bahreina Hamadom bin Isom Ali Kalifom u prijestolnici Manami, 25. avgusta 2020.

Sporazum će vjerovatno predstavljati novi korak unazad za Palestince koji su bezuspješno pokušali da navedu Arapsku ligu da osudi normalizaciju odnosa sa Izraelom dok oni ne budu osigurali nezavisnu državu. To je bio jedan od svega nekoliko aduta koje su Palestinci i dalje imali u pregovorima.

U zajedničkom saopštenju Palestinci su pomenuti samo uzgred. Navedeno je da će dvije strane nastaviti napore da se "postigne pravedno, svebouhvatno i trajno rješenje izraelso-palestinskog konflikta kako bi se palestinskom narodu omogućilo da ostvari svoj puni potencijal."

Bahrein je ovim postao četvrta arapska zemlja, poslije Egipta, Jordana i Ujedinjenih Arapskih Emirata, koja će imati pune diplomatske odnose sa Izraelom. Vjeruje se da su Oman i Sudan na ivici da priznaju Izrael. Iako prećutno odobrava sporazume, ne očekuje se da će Saudijska Arabija, jedna od najmoćnijih zemalja regiona, slijediti taj primer tako brzo.

Kao i UAE, Bahrein nikada nije vodio rat protiv Izraela i ne dijeli granicu sa tom zemljom. Međutim, kao i ostatak arapskog svijeta, Bahrein je dugo odbacivao diplomatske odnose sa Izraelom dok se ne postigne mirovni dogovor kojim bi se uspostavila palestinska država na teritoriji koju je Izrael osvojio u ratu 1967.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG