Linkovi

SAD: Carine izazov za bilateralne odnose sa Kosovom


Sjedinjene Države su ponovo zatražile od Kosova da ukine carine za robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine kako bi se utro put pregovaračkom procesu za normalizaciju odnosa sa Srbijom.

Visoki zvaničnik američke administracije izjavio je za Glas Amerike da "Sjedinjene Države dosljedno pokreću pitanje tarifa i potrebu da se one ukinu. Kosovski lideri znaju koliko je ozbiljan naš stav i da uvođenje tih carina predstavlja izazov za tradicionalno snažne bilateralne odnose SAD i Kosova. I Kosovo i Srbija treba da preduzmu korake, donesu teške odluke, daju prioritet dijalogu i normalizuju odnose", navedeno je u saopštenju.

Kosovo je 21. novembra uvelo carine od 100 odsto na proizvode iz Srbije i BiH, kako je bilo objašnjeno, "u cilju jačanja domaće proizvodnje, ekonomije i kosovske državnosti." Beograd je u međuvremenu uslovio nastavak razgovora ​o normalizaciji ukidanjem tarifa, čime je proces zaustavljen.

Sjedinjene Države su u više navrata pozivale na suspenziju carina a, kako su prenijeli kosovski mediji, o tome je prošle nedelje savjetnik za nacionalnu bezbjednost u Trumpovoj administraciji, John Bolton, telefonom razgovarao sa kosovskim predsjednikom Hašimom Tačijem, premijerom Ramušom Haradinajem i albanskim premijerom Edijem Ramom.

Američki zahtjev za ukidanje carina izazvao je neslaganja unutar vladajuće koalicije Kosova. Premijer Ramuš Haradinaj traži da carine ostanu na snazi do postizanja sporazuma sa Srbijom dok premijer Hašim Tači i predsjednik skupštine Kadri Veselji misle da treba da se ukinu.

EU takođe vrši pritisak na Kosovo da ukine carine Srbiji.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG