Linkovi

Američki ambasador: Širenje straha umjesto preuzimanja odgovornosti


Eric Nelson tokom obilježavanja Dana nezavisnosti SAD-a, Sarajevo, 2. juli 2019.
Eric Nelson tokom obilježavanja Dana nezavisnosti SAD-a, Sarajevo, 2. juli 2019.

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Bosni i Hercegovini (BiH) Eric Nelson poručio je da su zbog poteza pojedinih političara u BiH na stolu sankcije zbog destabiliziranja Dejtonskog mirovnog sporazuma i korupcije.

"Još strože sankcije mogu uvesti građani glasanjem na izborima", napisao je ambasador Nelson u svome blogu.

Nelson je poručio da su Sjedinjene Države uspjele, kroz posredovanje, dovesti do sklapanja Dejtonskog mirovnog sporazuma da bi se okončao rat devedesetih, čime je liderima i građanima BiH data važna prilika da grade mir i stabilnost.

"Mi danas podržavamo napore BiH da ostvari prosperitetnu budućnost u euroatlantskoj zajednici, koja počiva na ovim temeljima", napisao je Nelson.

Poručio je i da je SAD i dalje prijatelj BiH i daje čvrstu podršku njenom teritorijalnom integritetu i suverenitetu.

"Zajedno sa našim partnerima iz Europske unije, Ujedinjenog kraljevstva i ostalima, odlučni smo u svojoj podršci primarnom očekivanju građana BiH da mogu živjeti i odgajati djecu u okruženju u kojem postoji uzajamno poštovanje, kao i da mogu birati lidere koji se brinu o njihovim potrebama, a ne da pune sopstvene džepove i ne lišavaju ih svake nade", napisao je američki ambasador u BiH.

"Svaka konvertibilna marka (KM) koja završi u džepu političara je KM koja nije potrošena na obrazovanje djece, poboljšanje infrastrukture ili plaću građana BiH. Ovo je postalo još jasnije tokom razarajuće pandemije zbog koje previše ljudi u BiH i svijetu umire, dok političari odbijaju sarađivati."

Ambasador smatra da građani svakodnevno osjećaju posljedice kratkovidosti u fokusu usmjerenom na entitetske nadležnosti, umjesto na stvaranje funkcionalne BiH koja poboljšava položaj svih građana.

"Jednostavne i važne stvari mogu odnijeti živote, kao nepostojanje jedinstvenog broja za hitne slučajeve 112. Još jedna smislena reforma koja će poboljšati život svakog građanina BiH je i ažurirani državni zakon o elektronskom potpisu, jer će se time smanjiti birokracija, ubrzati pružanje usluga u javnom sektoru i olakšati međunarodna trgovina. Centralni registar transakcijskih računa potreban je za borbu protiv pranja novca i korupcije, za blokiranje finansiranja terorista, te viši stepen sigurnosti bankovnog sektora", napisao je Nelson.

Budućnost svih građana jeste jedinstvena BiH s dva entiteta, tri konstitutivna naroda i građanima koji, svi zajedno, pripadaju Europskoj zajednici, naglasio je.

"Kako je državni sekretar Blinken jasno rekao, osnovne, ali važne reforme u oblasti vladavine prava, ekonomije i izbornog procesa ono su što lideri u BiH mogu ostvariti ove godine."

Ambasador je bh. liderima poručio da bi se trebali baviti otvaranjem novih radnih mjesta i privrednim rastom, iskorjenjivanjem korupcije, eliminisanjem diskriminacije i omogućavanjem slobodnijih i pravičnijih izbora, a da oni umjesto toga nastoje odvratiti pažnju i izbjeći vlastitu odgovornost.

"Čine to na način da potiču strah i podjelu koji podsjećaju na devedesete, vrijeme u koje se niko ne želi vratiti. Pozivaju na otcjepljenje, žele se vratiti na retrogradni 'Izvorni Dejton' i u pitanje dovode Dejtonskim mirovnim sporazumom zagarantovano postojanje oba entiteta", napisao je Nelson.

Za njega ovakvo skretanje pažnje služi interesima lidera, zadržavajući netransparentan i nejednak ekonomski i politički sistem koji ih bogati i održava njihov utjecaj na štetu običnih građana i njihovih života.

"Na stolu se nalaze sankcije zbog destabiliziranja Dejtonskog mirovnog sporazuma i korupcije. Još strože sankcije mogu uvesti građani glasanjem na izborima", napisao je.

Za ambasadora su od ključne važnosti reforme, posebno u neizbornoj 2021. godini.

"Čini se da su se lideri namjerili da odvrate pažnju građana od onoga što je srž svega. Sjedinjene Države su tu da podrže sve napore koji će BiH povesti naprijed, prema EU i svjetlijoj budućnosti. Nije prekasno da se lideri 'osvijeste' i ostvare ono što građani očekuju kada je u pitanju rješavanje stvarnih problema. Lideri u BiH su u prethodnom periodu pokazali da imaju snagu i sposobnost za postizanje konsenzusa i saradnju kako bi se, korak po korak, stvari preokrenule nabolje za građane ove zemlje", poručio je ambasador Nelson.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG