Linkovi

Biden i senatori postigli dogovor o ulaganju u infrastrukturu


Predsjednik SAD Joseph Biden nakon razgovora sa republikanskim i demokratskim senatorima o planu ulaganja u infrastrukturu (REUTERS/Kevin Lamarque)
Predsjednik SAD Joseph Biden nakon razgovora sa republikanskim i demokratskim senatorima o planu ulaganja u infrastrukturu (REUTERS/Kevin Lamarque)

Predsjednik SAD Joe Biden podržao je u četvrtak dvostranački plan Senata o ulaganju stotina milijardi dolara u infrastrukturne projekte, izgradnju puteva, mostova i autoputeva i podsticanje ekonomije.

"Postigli smo sporazum," rekao je Biden novinarima ispred Bijele kuće, gdje su bili i demokratski i republikanski senatori koji su utvrdili osmogodišnji prijedlog vrijedan hiljadu i 200 milijardi dolara.

Govoreći o postignutom dogovoru, ukazao je da će donijeti dugo očekivane investicije.

Riječ je o značajnom iskoraku koji će nam omogućiti kompetitivnost sa Kinom koji je ostvaren naporom dvije stranke”, rekao je Biden nakon razgovora sa demokratskim i republikanskim senatorima u Bijeloj kući.

Ukazao je da će sa Kongresom raditi na tome da se uvećaju izdvajanja za zdravstvo, obrazovanje i ishranu.

Postaraću se da plan ulaganja u te oblasti, kao i u saobraćaj, energetiku i vode prođe kroz što prije u tandemu kroz Kongres. Neću stati dok se te mjere ne budu našle na mom stolu. Do tada ima još mnogo posla. Očekujem da će se Kongres o njima izjasniti prije kraja fiskalne godine”, istakao je američki predsjednik.

Precizirao je da nisu svi dobili ono što su željeli, te da će drugi prioriteti Bijele kuće biti dio odvojenog budžetskog procesa.

Ustvrdio je da će sporazum, kako je objavio na društvenoj mreži Twitter, dovesti do otvaranja miliona radnih mjesta u Americi.

Jedan od članove takozvane Grupe 21, republikanac Rob Portman rekao je da "nismo dobili sve što smo željeli ali smo postigli dobar kompromis".

"Znate da mnogi govore da stranačke saradnje više nema u Washingtonu. Možemo tu saradnju da iskoristimo da riješimo ove izazove", rekla je demokratska senatorka iz Arizone Kirsten Sinema.

Republikanska senatorka iz Mejna Suzan Kolins rekla je da se postizanjem dogovora "šalje važna poruka svijetu da Amerika može da funkcioniše i završava stvari".

Tokom poslednjih dana, rasprave su bile usredsređene na plan potrošnje veći od hiljadu milijardi dolara, podijeljen približno ujednačeno između novog i unaprijed namijenjenog finansiranja.

Specifični ciljevi djelovanja uključuju poboljšanje mreže državnih puteva i elektro-mreže i proširenje pristupa širokopojasnom internetu.

"Viši zvaničnici Bijele kuće imali su danas dva produktivna sastanka sa dvopartijskom grupom senatora koji su pregovarali o infrastrukturi", izjavila je kasno u srijedu sekretarka za štampu Bijele kuće Džen Psaki.

Biden je ranije predložio paket od oko 2,3 hiljada milijardi dolara, a kasnije ga je smanjio na 1,7 hiljada milijardi u pokušaju da pridobije republikansku podršku potrebnu za napredak mjera u ravnomjerno podijeljenom Senatu.

Jedna od glavnih rasprava bila je kako platiti plan. Biden se zalagao za povećanje stope poreza na dobit, ali republikanci su se usprotivili tom koraku pošto su uspješno smanjili tu stopu tokom prethodne administracije predsednika Donalda Trumpa.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG