Linkovi

Sjedinjene Države istražuju hakovanje računara državnih agencija


A man is reflected in a monitor as he takes part in a training session at Cybergym, a cyber-warfare training facility backed by the Israel Electric Corporation, at their training center in Hadera, Israel July 8, 2019. Picture taken July 8, 2019. REUTERS/Ronen Zvulun
A man is reflected in a monitor as he takes part in a training session at Cybergym, a cyber-warfare training facility backed by the Israel Electric Corporation, at their training center in Hadera, Israel July 8, 2019. Picture taken July 8, 2019. REUTERS/Ronen Zvulun

"Vlada Sjedinjenih Država upoznata je sa izvještajima i preduzima sve neophodne korake kako bi identifikovala i ispravila sve moguće probleme povezane sa situacijom", izjavio je John Ullyot portparol Savjeta za nacionalnu bezbjednost, povodom navoda o hakerskim upadima čime je kompromitovana elektronska pošta zaposlenih u nekoliko američkih vladinih agencija.

Prethodno je agencija Reuters pozivajući se na neimenovane upućene izvore, javila da su kompjuterski hakeri za koje se vjeruje da rade za Rusiju imali pristup internoj komunikaciji elektronske pošte američkog Sekretarijata za finansije i agencije nadležne za regulisanje upotrebe interneta i telekomunikacija.

Stepen ozbiljnosti cyber napada uzrokovao je održavanje Savjeta za nacionalnu bezbjednost u Bijeloj kući, rekao je jedan od neimenovanih izvora agenciji Reuters.

Takođe, Reuters javlja da u američkoj obavještajnoj zajednici postoji zabrinutost da su kompjuterski hakeri pokušali sličan upad u baze podataka drugih agencija američke Vlade, navela su četiri neimenovana izvora – bez preciziranja o kojim bi se agencijama moglo raditi.

Američki Sekretarijat za trgovinu potvrdio je da se dogodio upad u jednoj od njihovih agencija.

"Zatražili smo pokretanje istrage Agencije za cyber-bezbjednost i infrastrukturu, kao i Federalnog istražnog biroa (FBI) i u ovom trenutku nismo u mogućnosti da pružimo više informacija", ukazano je u saopštenju tog sekretarijata.

Istovremeno, Agencija za cyber-bezbjednost i infrastrukturu saopštila je da blisko sarađuje sa partnerskim agencijama u vezi sa nedavno otkrivenim aktivnostima u vezi sa mrežama američke Vlade.

"Pružamo tehničku pomoć svima koji su obuhvaćeni – u pokušaju da otkriju i ublaže moguće posljedice", navedeno je u saopštenju agencije.

Federalni istražni biro (FBI) i Agencija za nacionalnu bezbjednost još nisu odgovorili na upit za komentar.

Hakeri su upali u Microsoft’s Office 365 software koji koristi Nacionalna administracija za telekomunikacije i informacije. Mailovi zaposlenih bili su im dostupni mjesecima, rekli su Reutersu anonimni izvori.

Troje, od četvoro izvora bliskih istrazi, ukazuju da se vjeruje da Rusija stoji iza cyber napada.

Dva izvora ukazala su da su upadi povezani sa širom kampanjom u kojoj je na udaru bio FireEye, američka kompanija čija je specijalnost cyber bezbjednost koja sarađuje sa američkom vladom i poslovnom zajednicom.

Podsjetimo, američki Sekretarijat za pravosuđe u oktobru je otpečatio optužnicu protiv šest aktuelnih i bivših ruskih vojnih oficira koje tereti da su hakovanjem računara pokušali da ometaju izbore u Francuskoj, održavanje Zimskih olimpijskih igara u Južnoj Koreji, kao i američke bolnice i kompanije.

U optužnici, ukazuje Sekretarijat za pravosuđe, opisan je širok spektar političkih, finansijskih i sportskih meta hakovanja, izvijestila je tada agencija AP.

Optužnica bivše oficire Glavne obavještajne uprave Rusije (GRU), odnosno ruske tajne policije, tereti za napade na ukrajinsku električnu mrežu, pokušaj hakovanja koji bi rezultirao curenjem podataka usmjeren na političku partiju francuskog predsjednika Emmanuela Macrona uoči izbora 2017. godine, kao i da spriječi istragu trovanja bivšeg špijuna Sergeja Skripalja i njegove kćerke u Londonu marta 2018.

 • 16x9 Image

  REUTERS

  Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

 • 16x9 Image

  ASSOCIATED PRESS (AP)

  Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

 • 16x9 Image

  GLAS AMERIKE

  Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG