Linkovi

SAD saopštavaju da je nedavni hakerski napad pogodio vladine mreže


Ilustracija
Ilustracija

Američka vlada potvrdila je u srijedu da je nedavna hakerska kampanja uticala na njene mreže i rekla da je napad "značajan i u toku".

Hakeri za koje se vjeruje da rade za Rusiju nadgledali su interni promet elektronskom poštom u američkim ministarstvima finansija i trgovine, izvijestio je Reuters ranije ove nedjelje, pozivajući se na ljude koji su rekli da se plaše da bi do sada otkriveni hakovi mogli biti vrh ledenog brijega.

"Ovo je situacija u razvoju i iako nastavljamo da radimo na razumijevanju pune razmjere ove kampanje, znamo da je ovaj kompromis uticao na mreže unutar savezne vlade", kaže se u zajedničkoj izjavi FBI-a, Agencije za cyber-bezbjednost i bezbjednost infrastrukture (CISA) i Kancelarije direktora Nacionalne obavještajne službe (ODNI).

Tehnološka kompanija SolarVinds Corp., koja je bila ključna stepenica koju su hakeri koristili, saopštila je da je do 18.000 njenih kupaca preuzelo kompromitovano ažuriranje softvera koje je omogućilo hakerima da neprimjećeno špijuniraju preduzeća i agencije tokom skoro devet mjeseci.

"Tokom proteklih nekoliko dana, FBI, CISA i ODNI postali su svjesni značajne i trajne kampanje iz oblasti cyber bezbjednosti", navodi se u zajedničkoj izjavi. "FBI istražuje i prikuplja obavještajne podatke kako bi pripisao, slijedio i omeo odgovorne aktere pretnje", navodi se u izjavi.

FBI, CISA i ODNI formirali su Cyber jedinstvenu koordinacionu grupu za usklđivanje odgovora američke vlade, saopšteno je.

Savjetnik Bijele kuće za nacionalnu bezbjednost Robert O'Brien prekinuo je putovanje po Evropi u utorak i vratio se u Washington kako bi se pozabavio napadom.

XS
SM
MD
LG