Linkovi

Biden vraća restrikcije na putovanja u SAD zbog pandemije


Putnici na aerodromu u Majamiju
Putnici na aerodromu u Majamiju

Izabrani predsjednik SAD Joe Biden, koji u srijedu 20. januara i zvanično stupa na dužnost, planira da produži restrikcije na putovanja u SAD iz većine evropskih zemalja i Brazila zbog pandemije, nedugo pošto je predsjednik Donald Trump odlučio da restrikcije ukine.

Trump je uredbu o ukidanju restrikcija na putovanja potpisao u ponedjeljak, a trebalo bi da stupi na snagu 26. januara, kada Biden već bude predsjednik.

Nedugo pošto je to objavljeno, Bidenova portparolka Džen Psaki tvitovala je da će, po savjetu svog medicinskog tima, administracija ostaviti na snazi restrikcije.

"Budući da se pandemija pogoršava i da se pojavljuju zaraznije varijante koronavirusa širom svijeta, ovo nije vrijeme da podižemo restrikcije na međunarodna putovanja".

Protekle nedjelje, šef Centara za prevenciju i kontrolu bolesti propisao je da skoro svi putnici iz inostranstva koji ulaze u SAD moraju da imaju negativan test na koronavirus, što je trebalo da stupi na snagu 26. januara.

Restrikcije koje je Trump ukinuo zabranjivale su svim putnicima koji su u proteklih 14 dana bili u Brazilu, Ujedinjenom kraljevstvu, Irskoj i još 26 zemalja Šengena, da putuju u SAD.

Te restrikcije su bile na snazi od sredine marta.

Psaki je napisala da je planirano da se pojačaju mjere u vezi sa putovanjima iz inostranstva, ali nije rečeno da li će spisak zemalja iz kojih ne može da se putuje biti proširen.

Aviokompanije su se nadale da će ukidanje restrikcija na putovanja i uvođenje obaveznog negativnog testa pomoći da se za 95 odsto povećaju putovanja iz Evrope.

Mnogi zvaničnici Trumpove administracije tvrdili su da nema smisla zadržati restrikcije, s obzirom na to da su njima obuhvaćene samo neke zemlje.

Trump, međutim, nije ukinuo zabranu na putovanja onih koji su skoro bili u Kini i Iranu.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG