Linkovi

SIREN studija: Reinfekcije COVID-19 su rijetke, ali doprinose širenju virusa


Ljudi koji su prethodno bili zaraženi s COVID-19 vjerojatno će biti zaštićeni od ponovne infekcije nekoliko mjeseci, ali i dalje bi mogli nositi virus u nosu i grlu i prenositi ga drugima, pokazalo je istraživanje koje je redovito testiralo hiljade zdravstvenih radnika.

Ovo je samo jedan od zaključaka velike studije SIREN državne agencija za javno zdravstvo Engleske (Public Health England) koja je vođena između 18. juna i 24. novembra 2020. Tokom tog razdoblja istraživači su otkrili 44 potencijalne ponovne infekcije i 409 novih infekcija. Sam naziv studije je akronim od SARS-CoV-2 Immunity and Reinfection Evaluation, odnosno Evaluacija SARS-CoV-2 imuniteta i reinfekcije. U studiji je učestvovalo oko 20 000 zdravstvenih radnika.

SIREN je najveća studija o reinfekciji virusom SARS-CoV-2 koja je provjeravala i asimptomatske infekcije. Svake dvije do četiri sedmice sudionici su radili krvne pretrage za antitijela na SARS-CoV-2, kao i PCR testove za otkrivanje samog virusa.

Reinfekcije dosta rijetke

Prema ovoj studiji, potvrđeno je ono čemu smo se nadali – da su reinfekcije, odnosno ponovna inficiranja virusom SARS-CoV-2 rijetka i da preboljevanje COVID-19 reducira rizik ponovnog inficiranja za 83% u toku narednih 5 mjeseci. Podaci sugerišu da su se reinfekcije dogodile u manje od 1% od oko 6600 sudionika koji su imali COVID-19.

Ovo ipak treba uzeti s određenom rezervom, s obzirom na pojave novih sojeva ovog virusa, poput B 1.1.7. Mutacije virusa bi mogle dovesti i do toga da oni koji su preboljeli ovu bolest više nemaju imunitet na nove sojeve.

Također, zaključak da reinfekcije nisu pravilo, nego izuzeci, ne znači da osobe koje su preboljele COVID-19 ne trebaju voditi računa o mjerama suzbijanja pandemije i smanjenja rizika zaraze. Ove osobe i dalje trebaju održavati fizičku distancu i nositi maske.

Otvorena pitanja

Međutim, ono što brine u ovoj studije jeste to da su naučnici pronašli visoke nivoe virusa u nosu i grlu kod osoba koje su reinficirane, čak i onda kada one ne pokazuju simptome. Visoka opterećenost virusom je povezana i sa visokim rizikom prenošenja virusa na druge. Naučnici još uvijek nisu načisto s ulogom asimptomatskih bolesnika u širenju COVID-19 – da li je prenos s ovakvih osoba značajan ili ne, a to upravo ovisi o količini virusa u sluznicama zaraženih.

Još jedno od pitanja koja ostaju otvorena vezano za ovu infekciju jeste ko je u većem riziku od reinfekcija. Ipak, studija daje relativno dobar uvid u to koliko bi trajao imunitet nakon preležane bolesti COVID-19. Ova studija nije ni u kome slučaju poredila dužinu trajanja imuniteta stečenog vakcinacijom nekom od postojećih vakcina ili vakcina-kandidata s dužinom trajanja prirodno stečenog imuniteta.

  • 16x9 Image

    Jelena Kalinić

    Biolog, dopisnik Glasa Amerike za nauku, i dobitnica EurekaAlert (AAAS) Felowship 2020. za naučne novinare. Vodi blog Quantum of Science od 2015.

XS
SM
MD
LG