Linkovi

Biden pozvao Putina da stane na put cyber kriminalcima


Predsjednik Biden govori o planovima za obnovu infrastrukture, 7. jula 2021.
Predsjednik Biden govori o planovima za obnovu infrastrukture, 7. jula 2021.

Predsjednik Joe Biden rekao je u telefonskom razgovoru ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu da mora da "preduzme korake" protiv cyberkriminalaca koji su aktivni u njegovoj zemlji, i da SAD "zadržavaju pravo da brane svoje građane i ključnu infrastrukturu", saopšteno je iz Bijele kuće. 

Telefonski razgovor je vođen manje od mjesec dana pošto su se dvojica lidera sastala u Ženevi, kada je Bajden upozorio na stalnu pretnju cyber napada koja dolazi iz Rusije. Novi hakerski napad povezan sa grupom REvil, čija je baza u Rusiji, izazvao je velike poremećaje prošlog vikenda, koji su uticali na više od 1.500 kompanija.

Veoma sam mu jasno stavio na znanje da SAD očekuju da kada hakerske operacije iznuđivanja novca poteknu sa tla Rusije, i kad država nema veze sa njima, očekujemo da reaguju ako im damo dovoljno informacija o tome ko stoji iza napada", rekao je Biden u razgovoru sa novinarima pred skup posvećenom ekonomskoj konkurentnosti. Na pitanje da li će biti posljedica odgovorio je potvrdno.

Bajdenov razgovor sa Putinom pokazuje i do koje se mjere prijetnja hakerskih ucjena kriminalnih bandi pretvorila u urgentni izazov za Bijelu kuću u domenu nacionalne bezbjednosti, i nagovještava da je administracija možda priznala da ranija upozorenja Putinu nisu uspjela da dovedu do smanjenja kriminalnih aktivnosti koje pogađaju biznise širom svijeta.

U saopštenju Bijele kuće o jednočasovnom razgovoru, ističe se i američko-ruski dogovor koji će omogućiti dolazak humanitarne pomoći u Siriju. Dvije teme razgovora pokazuju da, iako Baiden želi da zauzme čvrst stav prema Rusiji zbog hakovanja, postoji i želja da se izbjegne jačanje tenzija dok administracija od Rusije očekuje da sarađuje, ili se bar ne miješa, u američke aktivnosti u drugim oblastima, među kojima su Sirija, povlačenje iz Afganistana i klimatske promjene.

Biden je rekao novinarima da su SAD i Rusija uspostavile "sredstva komunikacije na redovnoj osnovi da bi mogle da komuniciraju jedna sa drugom svaki put kada jedna od njih pomisli da se nešto događa u drugoj zemlji što utiče na njihovu zemlju. Prošlo je dobro, optimista sam."

Kako je saopšteno iz Kremlja, "Putin je primijetio da uprkos spremnosti ruske strane da zajednički zaustavi kriminalne aktivnosti u sferi informacija, američke agencije tokom prošlog mjeseca nisu iznosile takve zahtjeve."

Takođe je rečeno da su dvojica lidera naglasila potrebu za saradnjom u sferi cyber bezbjednosti, za koju je rečeno da mora da bude "trajna, profesionalna, ne-politizovana i da se odvija kroz posebne kanale komunikacije, uz poštovanje međunarodnog prava."

U saopštenju Kremlja takođe se navodi da su Biden i Putin razgovarali o situaciji u Siriji, "sa posebnim naglaskom na humanitarne aspekte" i "pozitivno ocijenili saradnju Rusije i SAD po tom pitanju, kao i u Savjetu bezbjednosti UN."

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG