Linkovi

SAD: Skoro 3800 izvještaja o protiv-azijskoj mržnji


Dawn Cheung and Victoria Do clap and cheer while listening to speakers during a protest against anti-Asian hate crimes at Hing Hay Park in the Chinatown-International District of Seattle, Washington, March 13, 2021.

Dok su se incidenti dogodili u svih 50 država, a u okrugu Columbia u Kaliforniji - državi s najvećim brojem azijsko-američkih stanovnika - bilo je 45% incidenata.

U Brooklynu u New Yorku, bijelac je dozivao Azijsku Amerikanku i agresivno je slijedio niz blok, vičući rasne opscenosti i seksualno pogrdan izraz.

U Washingtonu, D.C., muškarac je udario Azijatkinju u leđa u metro podzemnoj željeznici, opetovano vičući rasne psovke i fizički prijeteći njoj i njezinu dečku.

U Las Vegasu je vozač usluge dijeljenja vožnje rekao svom azijskom putniku: "Prokletstvo, još jedan Azijac koji se vozi sa mnom danas. Nadam se da nemaš COVID."

Tri su incidenta među gotovo 3.800 izvještaja iz prve ruke o protuazijskoj mržnji i zlostavljanju koje je zagovaračka koalicija zabilježila od početka pandemije COVID-19 prije godinu dana. Bolest se pojavila u Kini.

U novom izvještaju objavljenom u utorak, Stop AAPI Hate kaže da je zabilježio 3.795 incidenata protiv azijske mržnje između 19. marta 2020. - nedugo nakon što je COVID-19 proglašen pandemijom - i 28. februara 2021. Više od 500 incidenata zabilježeno je u 2021.

"Broj slučajeva mržnje prijavljenih našem centru predstavlja samo djelić broja događaja koji se stvarno događaju, ali pokazuje koliko su Amerikanci Azije ranjivi na diskriminaciju", navodi se u priopćenju skupine.

Verbalno uznemiravanje i izbjegavanje činili su 68,1%, odnosno 20,5% incidenata. Fizički napadi činili su 11,1% ukupnih incidenata.

Stop AAPI Hate pokrenula je prije godinu dana koalicija dviju azijsko-američkih zagovaračkih skupina i sveučilišnog odjela kako bi pomogla Azijskim Amerikancima da prijave napade iz mržnje.

Azijski Amerikanci počeli su izvještavati o porastu diskriminacije već u januaru 2020. No, taj je broj narastao kad je bivši predsjednik Donald Trump počeo koristiti ksenofobični jezik poput "kung gripe" da bi se osvrnuo na koronavirus i optužio Kinu za pandemiju Stop AAPI Hate co- rekla je osnivačica Cynthia Choi.

Većina incidenata koje je zabilježio Stop AAPI Hate nisu zločini iz mržnje, što FBI definira kao kaznena djela motivirana rasom, religijom, seksualnom orijentacijom i drugim faktorima, rekao je Choi.

Međutim, kao što je VOA ranije izvijestio, antiazijski zločini iz mržnje porasli su za 150% u glavnim američkim gradovima, a nasilje se nastavilo i ove godine.

U januaru je Vichar Ratanapakdee, 84-godišnji imigrant s Tajlanda, umro nakon što je srušen na zemlju u svom kvartu u San Franciscu. Osumnjičenik je kasnije uhapšen i optužen za ubistvo.

Administracija predsjednika Joea Bidena zauzela je stav protiv epidemije mržnje, a Biden je u januaru izdao memorandum kojim se osuđuje porast broja protuazijskih zločina iz mržnje.

Choi je rekao da, iako su azijsko-američke organizacije za zaštitu prava pozdravile uglavnom simboličnu gestu, žele vidjeti da se ona podudara s akcijom.

Dok su se incidenti dogodili u svih 50 država, a u okrugu Columbia u Kaliforniji - državi s najvećim brojem azijsko-američkih stanovnika - bilo je 45% incidenata. New York, dom druge najveće azijske zajednice, činio je 14%.

Kinezi Amerikanci bili su najčešće ciljana skupina, prijavljujući 42,2% slučajeva, a slijedili su ih Korejci, 14,8%; Vijetnamci, 8,5%; i Filipinci, 7,9%, prema izvještaju. Žene su više nego dvostruko češće od muškaraca prijavljivale incidente.

Žena napadnuta u metro postaji Washington rekla je Stop AAPI Hateu da se incident dogodio na pokretnim stepenicama na transfer stanici.

"Nekoliko dana kasnije, vidjeli smo vijest o tome kako je vlasnika čajdžinice Valley Brook u DC-u maltretirao i prskao isti čovjek, prozivajući ga više puta 'COVID-19'", izvijestila je žena.

U slučaju niko nije uhapšen. Metropolitan Police Department zatvorio je slučaj nakon što je američko odvjetništvo odbilo podići optužnice, prema glasnogovornici MPD-a.

Kao odgovor na porast protuazijskog nasilja, Ministarstvo pravosuđa prošlog je mjeseca reklo da je od početka administracije Bidena obučilo stotine saveznih tužitelja i službenika za provođenje zakona za otkrivanje, istraživanje i procesuiranje zločina iz mržnje i drugih zločina iz građanskih prava. .

"Ovdje želim biti jasan: Niko se u Americi ne bi trebao bojati nasilja zbog toga ko je ili u što vjeruje", rekao je vršitelj dužnosti zamjenika državnog odvjetnika John Carlin tijekom prošlogodišnjeg novinarskog poziva.

XS
SM
MD
LG