Linkovi

Milijarder Richard Branson izveo uspješan let u svemir


Richard Branson uputio se u svemir u sopstvenom svemirskom brodu.
Richard Branson uputio se u svemir u sopstvenom svemirskom brodu.

Odvažni preduzetnik Richard Branson uputio se u svemir u sopstvenom svemirskom brodu, u svojoj najsmjelijoj avanturi do sada, i preduhitrio drugog milijardera Jeffa Bezosa u sličnom poduhvatu.  

Branson, koji uskoro puni 71 godinu, i petero članova posade njegove kompanije za svemirski turizam Virgin Galactic, dostigli su visinu od oko 88 kilometara iznad pustinje u Novom Meksiku - dovoljno da iskuse tri do četiri minute bestežinskog stanja a onda se bezbjedno vratili kući i sletjeli na pistu.

"Sedamnaest godina vrijednog rada nas je dovelo dovde", rekao je oduševljeni Branson čestitajući svom timu u sjajnom bijelom svemirskom avionu nazvanom "Unity" (Jedinstvo).

Kada je izašao na pistu, zagrlio je svoju suprugu i djecu i podigao u naručje troje unučadi. "Ovo je početak nove svemirske ere", izjavio je.

Kratak let u svemir i nazad trajao je samo oko 15 minuta, koliko je otprilike trajalo i prvo svemirsko putovanje jednog Amerikanca - Alana Sheparda 1961. godine. Let je osmišljen da se poveća povjerenje u Virgin Galactic, koji planira da počne da vodi svoje klijente na vožnje po svemiru sljedeće godine.

Branson je prva osoba koja je letjela u svemir na privatnom svemirskom brodu, devet dana prije nego što isto pokuša Bezos. Također, tek je drugi sedamdesetogodišnjak u historiji koji je letio u svemir. Astronaut John Glenn je letio šatlom sa 77 godina, 1998.

Sa oko 500 ljudi koji su let pratili sa aerodroma, među kojima je bila Bransonova porodica, letjelica uz koju je bio pričvršćen njegov svemirski avion, poletjela je u prvu fazu leta. Svemirski avion se onda odvojio od letjelice na visini od oko 13 kilometara i upalio motore, dostigavši brzinu tri puta veću od brzine zvuka. Publika je uz skandiranje i ovacija dočekala slijetanje aviona.

"Ovo je izuzetno postignuće", rekao je bivši kanadski astronaut Chris Hadfield​, nekadašnji komandant Međunarodne svemirske stanice, koji je posmatrao let. "Oduševljen sam zbog toga čemu vode ova otvorena vrata. Ovo je veliki trenutak."

Virgin Galactic sproveo je prethodna tri test leta u svemir sa posadom od samo dvoje ili troje ljudi. Branson, osnvač Virgin Atlantic Airwaysa, nije trebalo da leti do kraja ljeta, ali je odlučio da bude na ranijem letu nakon što je Jeff Bezos obznanio svoje planove da u sopstvenoj raketi poleti u svemir iz Texasa 20. jula, na 52. godišnjicu slijetanja na mjesec misije Apollo 11. Branson je demantovao da je to pokušao da preduhitri Bezosa.

Jedan od Bransonovih glavnih rivala u trci u svemirskom turizmu između najbogatijih muškaraca svijeta, Elon Musk, došao je u Novi Meksiko da gleda let i poželio Bransonu sreću na Twitteru.

Bezos je također uputio želje za bezbjedan i uspješan let iako je na Twitteru pobrojao načine na koje vjeruje da će vožnje njegove kompanije biti bolje. Bezosova kompanija Blue Origin namjerava da šalje turiste mimo takozvane Karmanove linije 100 kilometara iznad Zemlje, koju međunarodna avijacija I federacije za vazdušni saobraćaj priznaje kao početak svemira.

Međutim, NASA, američko vojno vazduhoplovstvo, Federalna uprava za avijaciju i neki astrofizičari smatraju da granica između Zemljine atmosfere i svemira počinje na 50 kilometara iznad zemlje.

Rizik koji je prijetio Bransonu i posada je očigledan kada se sjetimo 2007. godine, kada je troje radnika nastadalo prilikom testiranja motora rakete u kalifornijskoj pustinji Mojave, i 2014. kada se avion-raketa Virgin Galactica raspao tokom probnog leta. Tada je poginuo jedan pilot a teško ranjen drugi.

Richard Branson je insistirao na globalnom strimovanju leta uživo i pozvao poznate ličnosti i bivše astronaute sa Međunarodne svemirske stanice u bazu kompanije Spaceport America u Novom Meksiku.

Virgin Galactic već ima više od 600 rezervacija od budućih svemirskih turista, a karte koštaju 250.000. Blue Origin čeka Bezosov let prije nego što objavi svoju cijenu karata.

Muskov SpaceX, koji već šalje astronaute na Međunarodnu svemirsku stanicu za NASA-u i gradi brodove za letove do mjeseca i Marsa, takođe se takmiči za dolare svemirskih turista. Ali njegove kapsule rade više od samo kratkih izleta u svemir, ići će u orbitu oko Zemlje a sjedišta će koštati nekoliko miliona. Prvi privatnil let zakazan je za septembar.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG