Linkovi

Osnivač Amazona planira da leti u svemir


ARHIVA - Osnivač Amazona Džef Bezos tokom obraćanja u predsedničkoj biblioteci Džona Kenedija u Bostonu, 2019. godine (Foto: AP)

Osnivač Amazona Džef Bezos (Jeff Bezos) saopštio je da će on i njegov brat biti putnici na prvom letu u svemir Bezosove aeronautičke kompanije "Blu oridžin" (Blue Origin), 20. jula.

Bezos se obratio javnosti preko svog Instagram naloga, na kojem je okačio video sa fotografijama iz svog detinjstva i napisao:

“Od kada sam imao pet godina sanjao sam da ću putovati u svemir. Dvadesetog jula idem na to putovanje sa svojim bratom. Najveća avantura sa mojim najbolji prijateljem".

Dvadesetog jula je 52. godišnjica od kada je misija Apolo 11 sletela na Mjesec, i kada je ljudska noga prvi put kročila na površinu jedinog Zemljinog prirodnog satelita.

Kompanija "Blu oridžin" takođe je ponudila na aukciji jedno putničko mjesto u letjelici koja nosi naziv "Nju šepard" (New Shepard). U saopštenju za javnost, kompanija je objavila da je cijena na aukciji već dostigla 2,8 miliona dolara, zahvaljujući ponudama skoro 6.000 ljudi iz 143 zemlje. Kapsula je dizajnirana da u njoj bude do šest putnika.

Kompanija je saopštila da će pobjednička ponuda na aukciji biti donirana "Klubu za budućnost" fondaciji Blu oridžina, čija je misija da inspiriše buduće generacije da se koncentiršu na karijeru u nauci, tehnologiji, inženjerstvu i matematici (STEM) i da pomognu da se osmisli budućnost života u svemiru.

Bezos je u februaru saopštio da će se povući sa položaja izvršnog direkotra Amazona 5. jula. Tu funkciju preuzeće Endi Džesi, trenutno direktor Amazonovih web usluga, dok će Bezos postati izvršni predsjednik.

XS
SM
MD
LG