Linkovi

Komandant američke vojske: Terorizam se i dalje širi Afrikom


Arhiv - Komandant američkih snaga u Africi general Stephen Townsend​
Arhiv - Komandant američkih snaga u Africi general Stephen Townsend​

Sjedinjene Države i njihovi zapadni saveznici prisiljeni su da se suprotstave mračnoj realnosti u Africi, gdje godine rada na suzbijanju širenja terorizma, bilo inspirisanog Al-Kaidom, Islamskom državom (IS, ISIS) ili lokalnim grupama, nisu uspjele i gdje bi mogle uskoro da budu pomračene potrebom fokusiranja na protivnike poput Kine i Rusije.

"Uprkos svim našim najboljim naporima, ovaj terorizam se i dalje širi", rekao je komandant američkih snaga u Africi general Stephen Townsend​ za virtuelni odbrambeni forum u utorak.

"Širenje terorizma nastavlja se relativno neometano", dodao je Townsend​, napominjući da bi sudbina budućih napora mogla zavisi od pregleda položaja snaga, koji u ovom trenutku sprovodi američki Sekretarijat za odbranu, a koji će odrediti hoće li njegova komanda dobiti više trupa ili resursa ili će se tražiti način učini više sa manje trupa i resursa.

Ovo nije prvi put da Townsend​ skreće pažnju na nastojanja Washingtona da spriječi širenje terorističkih grupa i ideologija širom Afrike.

Američki general je i prošle godine oglasio uzbunu, rekavši zakonodavcima: "Zapadni i međunarodni napori u Africi tamo ne završavaju posao... ISIS i Al-Kaida su u maršu".

Otprilike u isto vrijeme, američka Komanda za Afriku (AfriKom) počela je da mijenja svoj narativ kada govori o terorističkim grupama na tom kontinentu, govoreći o tome da ih "obuzdava", a ne "degradira".

Prošlog novembra, generalni inspektor Pentagona bio je podjednako otvoren u svom završnom izvještaju o američkim antiterorističkim operacijama u Africi, upozoravajući da su ključne terorističke grupe, poput al-Šababa u Somaliji, koji je povezan sa al-Kaidom i raznih podružnica terorističke grupe Islamska država takođe poznati, održavale svoju snagu, ako ne i rasle.

Međutim, najnovija Townsend​ova procjena dolazi samo dan nakon što je 83-člana Globalna koalicija za poraz ISIS-a objavila svoju namjeru da formira radnu grupu za Afriku koja će se se pokrenuti protiv širenja terorističke grupe na kontinentu.

Ovo dolazi i dok američki vojni lideri čekaju rezultate analize položaja svojih snaga, koji je pokrenula administracija predsjednika Joea Bidena, kako bi se utvrdilo kako Washington najbolje može da rasporedi trupe i resurse, jer se više fokusira na opasnosti koje donosi narastajuće nadmetanje velikih sila - sa Kinom i Rusijom.

Ranije ovog mjeseca, američki ministar odbrane Llojd Austin rekao je zakonodavcima da neće predvidjeti kada će analiza biti završena, ali ih je uvjerio da će fokus "biti da se osigura da li su u Somaliji ili nekom drugom mjestu na svijetu ti teroristi nemaju sposobnost da ugroze našu domovinu".

Somalija

Posebno zabrinjava somalijski al-Šabab, koji može da se pohvaliti sa čak 10.000 boraca.

Al-Šabab je "najveća, najbolje finansirana, kinetički najaktivnija ruka al-Kaide", upozorio je Townsend​u u utorak, napominjući da bi, ostavljena sama, grupa na kraju mogla da predstavlja rizik ne samo za region, već i za same Sjedinjene Države .

I upozorio je da naporima da se obuzda teroristička grupa nije pomogla odluka bivšeg predsjednika Donalda Trumpa da povuče sve američke trupe iz zemlje prošlog decembra.

"Ne može se poreći da je naše prilično iznenadno premještanje iz Somalije ranije ove godine uvelo nove slojeve rizika i složenosti", rekao je.

"Najbolji način za interakciju sa partnerima je uporedo i licem u lice“, rekao je Townsend​. "Imamo ograničene mogućnosti da to uradimo kada samo doletimo i na trening i savjetovanje i odletimo nazad."

Zabrinutost je samo porasla, a visoki somalijski vojni zvaničnici rekli su Glasu Amerike da su dodatna američka ograničenja vazdušnih udara u Somaliji - nije bilo nijednog američkog vazdušnog napada od 20. januara - samo dodatno ohrabrila Al-Šabab, što je procjena koju su podržali obavještajni podaci država članica Ujedinjenih nacija.

Američki trag

Ostaje da se vidi koliko će se to promijeniti nakon što SAD završe reviziju položaja svojih trupa, pri čemu su najviši zvaničnici više puta isticali potrebu da se suprotstave Kini kao najvećem nadolazećem izazovu, istovremeno ističući egzistencijalnu prijetnju koju predstavlja ruska vojska.

"Dali smo preporuke našim civilnim liderima i čekamo da donesu svoje odluke", rekao je Townsend​.

Evropski saveznici Washingtona, međutim, nadaju se da će SAD bar naći način da nastave podršku somalijskoj vladi.

"Tamo smo dobrodošli i imamo poziv od somalijske vlade", rekao je u utorak viceadmiral Herve Blejean​, viceadmiral francuske vojske i generalni direktor Vojnog štaba Evropske unije, govoreći na istom virtuelnom forumu kao i Townsend​.

"Rat još uvijek nije gotov i potrebna im je pomoć", rekao je Blejean. "Tamo zaista možete osjetiti atmosferu nesigurnosti."

Centralnoafrička Republika

Blejean i drugi evropski zvaničnici takođe vide potrebu da SAD ostanu prisutne i izvan Somalije, posebno kao odgovor Rusiji, koja je plaćenike iz grupe Vagner, povezane sa Kremljem, poslala u Libiju i Centralnoafričku Republiku.

"Bio sam u Centralnoafričkoj Republici prošle nedjelje. Vidio sam Vagnere... oni su svuda", rekao je. "U zemlju ne donose ništa osim trenutnih bezbjednosnih odgovora, možda, po cijenu činjenja puno... kršenja ljudskih prava i zvjerstava".

"(Rusi) su veoma sretni što destabilizuju (situaciju)", dodao je Blejean.

Put naprijed

Drugi zvaničnici i stručnjaci brinu se da li će zbog ruskih plaćenika, klimatskih promjena ili terorizma opasnost od Afrike samo rasti i da će biti gora bez pomoći Washingtona.

"Otkrivamo ogroman luk nestabilnosti", rekao je portugalski ministar nacionalne odbrane Joao Gomes Cravinho​. "Kako SAD preusmjeravaju svoj fokus na Indo-Pacifik, veoma je važno da SAD, kroz angažovanje sa Evropskom unijom, ostanu relevantan partner".

Bivši afrički bezbjednosni zvaničnici, poput Samire Gaid, koja je bila viša savjetnica bivšeg somalijskog premijera Hassana Ali Khaire​a, takođe vide potrebu da SAD ostanu.

"Podrška koju pružaju SAD je opipljiva... za pobjedu nad pobunjenicima", rekla je ona, izražavajući nadu da bi Washington mogao da preuzme "veću vodeću ulogu u sektoru bezbjednosti među partnerima (Somalije)".

Kritičari američkog pristupa borbi protiv terorizma u Africi, međutim, upozoravaju da će se terorizam i nestabilnost samo proširiti ako Washington nastavi da se angažuje na isti način na koji je to činio u proteklih nekoliko godina.

"SAD gube rat", rekla je Jennifer Cafarella​, direktorica istraživanja na Institutu za proučavanje rata sa sjedištem u Washingtonu.

"U posljednje dvije decenije uložili smo značajan napor protiv različitih (terorističkih) elemenata", rekla je ona, napominjući da je bilo kratkoročnih pobjeda. "Ali sve te aktivnosti zapravo nisu spriječile ove grupe da se prilagode i razvijaju".

Harun Maruf je doprinio pisanju ovog izvještaja.

XS
SM
MD
LG