Linkovi

Objašnjenje: Nove ruske rakete Cirkon


FILE - In this image taken from video released by the Russian Defense Ministry Press Service on May 28, 2022, a new Zircon hypersonic cruise missile is launched. (Russian Defense Ministry Press Service via AP)
FILE - In this image taken from video released by the Russian Defense Ministry Press Service on May 28, 2022, a new Zircon hypersonic cruise missile is launched. (Russian Defense Ministry Press Service via AP)

Ruski predsjednik Vladimir Putin poslao je u srijedu fregatu naoružanu najnovijim hipersoničnim projektilom Cirkon na prekookeansko krstarenje u znak demonstracije sile dok napetosti sa Zapadom eskaliraju zbog rata u Ukrajini.

Rusija kaže da projektil Cirkon može izbjeći zapadnu protuzračnu odbranu leteći brzinom od nevjerovatnih 11.265 kilometara na sat.

Ponos ruske mornarice

Naručen od mornarice 2018. nakon dugih ispitivanja, Admiral Gorškov prvi je brod u novoj seriji fregata koje su dizajnirane da zamijene zastarjele razarače sovjetske izrade kao ključnu udarnu komponentu ruske mornarice.

Naoružan nizom projektila, brod je dugačak 130 metara i ima oko 200 članova posade.

Godine 2019. obišao je svjetske oceane na putu dugom 35.000 nautičkih milja.

Intenzivna ispitivanja

Admiral Gorškov služio je kao glavna ispitna platforma za Cirkon, najnoviju rusku hipersoničnu raketu.

Posljednjih godina Cirkon je prošao niz testova, uključujući i lansiranje na različite mete za vježbanje. Vojska je testove proglasila uspješnim, a Cirkon je službeno ušao u službu prošle jeseni.

Cirkon je namijenjen za naoružanje ruskih krstarica, fregata i podmornica i mogao bi se koristiti protiv neprijateljskih brodova i kopnenih ciljeva. To je jedan od nekoliko hipersoničnih projektila koje je Rusija razvila.

Putin hvali Cirkon kao "jedinstven"

Putin je pozdravio Cirkon kao moćno oružje sposobno probiti bilo koju postojeću proturaketnu odbranu leteći devet puta brže od brzine zvuka na udaljenosti većoj od 1000 kilometara.

Putin je naglasio da Cirkon daje ruskoj vojsci mogućnost konvencionalnog udara dugog dometa, što joj omogućuje da precizno pogodi sve neprijateljske ciljeve.

Rusko hipersonično oružje pojavilo se dok su SAD radile na vlastitoj sposobnosti konvencionalnog brzog globalnog udara koja predviđa gađanje protivničkih strateških ciljeva s precizno navođenim konvencionalnim oružjem bilo gdje u svijetu unutar jednog sata.

Putin je najavio Cirkon kao ruski odgovor na to, tvrdeći da novo oružje nema premca, dajući Rusiji stratešku prednost.

Mjesecima prije nego što je naredio invaziju na Ukrajinu, Putin je upozorio SAD i njihove saveznike u NATO-u kada je upozorio da će ruski ratni brodovi naoružani cirkonom dati Rusiji sposobnost da napadne protivničke "centre za donošenje odluka" u roku od nekoliko minuta ako budu raspoređeni u neutralnim vodama.

Govoreći putem video veze tokom ceremonije ispraćaja u srijedu, Putin je ponovno pohvalio Cirkon kao "jedinstveno oružje" bez "ekvivalenta za to ni u jednoj zemlji na svijetu".

Ostalo rusko oružje

Rusija je naručila hipersonična klizna vozila Avangard za neke od svojih zemaljskih interkontinentalnih balističkih projektila koji čine dio ruske strateške nuklearne trijade. Putin je pohvalio sposobnost Avangarda da manevrira hipersoničnim brzinama pri približavanju cilju, izbjegavajući protuzračnu odbranu.

Ruska vojska također je postavila hipersonične projektile Kinžal na svoje zrakoplove MiG-31 i koristila ih tokom rata u Ukrajini za gađanje nekih prioritetnih ciljeva. Kinzhal navodno ima domet od oko 1500 kilometara.

Patrolna dužnost

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu izvijestio je Putina u srijedu da će Admiral Gorškov patrolirati Atlantskim i Indijskim oceanima te Sredozemnim morem, ali nije dao dodatne pojedinosti.

Šojgu je rekao da će se posada Admirala Gorškova usredotočiti na "suprotstavljanje prijetnjama Rusiji, održavanje regionalnog mira i stabilnosti zajedno s prijateljskim zemljama". Dodao je da će posada vježbati s hipersoničnim oružjem i krstarećim projektilima dugog dometa "u različitim uvjetima".

Neki vojni stručnjaci kažu da jedan ratni brod s hipersoničnim projektilima nije dorastao golemim pomorskim snagama SAD-a i njegovih saveznika.

Ali drugi su primijetili da bi potencijalno raspoređivanje fregate u blizini obala SAD-a moglo biti dio Putinove strategije da poveća ulog u ukrajinskom sukobu.

"Ovo je poruka Zapadu da Rusija ima rakete s nuklearnim glavama koje lako mogu probiti bilo koju raketnu odbranu", napisao je prokremaljski politički analitičar Sergej Markov u komentaru.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG