Linkovi

Ruske snage bombarduju istok, više ranjenih napustilo Azovstal


Proruske snage blizu čeličane Azovstal u Mariupolju. (Foto:AP)
Proruske snage blizu čeličane Azovstal u Mariupolju. (Foto:AP)

Ruske snage bombardovale su oblasti u ukrajinskom istočnom regionu Donbas s kopna i iz vazduha, razorile kuće u rezidencijalnim područjima i ubile više civila, saopštili su ukrajinski zvaničnici.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da su napadi pretvorili Donbas "u pakao".

U južnom lučkom gradu Marjupolju, poprištu najkrvavije ratne opsade, poslednji teško ranjeni borci evakuisani su iz uporišta u čeličani Azovstal, saopštio je njihov komandant. Nije poznato da li su preostali borci u tom kompleksu definitivno predali oružje.

U međuvremenu, Kremlj je saopštio da jača snage na ruskoj zapadnoj granici, navodeći da je odluka Finske i Švedske da se pridruže NATO-u dio povećanja vojnih prijetnji.

Gotovo tri mjeseca od izbijanja rata, ukrajinska vojska saopštila je da je u masovnoj artiljerijskoj vatri, uključujući i raketne lansere, pogođena civilna infrastruktura u Donbasu. Ruska letjelica također je pogodila ciljeve, saopštio je generalštab.

"Ruska vojska počela je da intenzivno razara grad Severodonjeck, intenzitet granatiranja se udvostručio, granatiraju stambena područja, uništavaju kuću po kuću. Ne znamo koliko je ljudi stradalo, zato što je nemoguće ući u svaki stan", rekao je guverner Luganska Serhi Gaidai.

Prema ranijim izvještajima, u području Luganska je proteklog dana poginulo 13 civila, od čega 12 u Severodonjecku, koji je oko 110 kilometara udaljen od regionalne prijestolnice.

"Donbas je u potpunosti razoren. Tamo je pakao - i to nije pretjerivanje", rekao je Zelenski u četvrtak veče.

Reuters nije mogao da iz nezavisnih izvora potvrdi izvještaje o žrtvama, dok Rusija odbacuje optužbe da napada civile.

U Moskvi, ruski ministar odbrane Sergej Šojgu rekao je da će uskoro biti "oslobođena Luganska narodna republika".

Region Donbasa čine područja Donjecka i Luganska, čije dijelove su proruski separatisti kontrolisali i pre rata. Šojgu je naveo da ruske trupe i separatističke paravojne snage šire kontrolu u toj oblasti.

Analitičari navode da su ruske snage napredovale u Lugansku, ali da je taj napredak sporiji u Donjecku. Ruske trupe su takođe potisnute iz Harkova, sjeverno od Donbasa.

Britanska vojna obavještajna služba saopštila je u petak da će Rusija vjerovatno dodatno jačati operacije u Donbasu kada uspostavi konačnu kontrolu nad Mariupoljem.

Nagovještaj ruskih potreba da ojača akcije u Ukrajini je i odluka parlamenta da razmotri zakonski prijedlog kojima se Rusima starijim od 40 godina i strancima starijim od 30 omogućava da se prijave u vojsku.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG