Linkovi

Najnovije

Američki zakonodavci vrše pritisak Bidena da proglasi Rusiju sponzorom terorizma

Zgrada Kongresa na Capitol Hillu u Washingtonu. (Foto: AP/Patrick Semansky)
Zgrada Kongresa na Capitol Hillu u Washingtonu. (Foto: AP/Patrick Semansky)

Zakonodavci obje glavne političke stranke u SAD pojačavaju pritisak na Bidenovu administraciju da proglasi Rusiju državnim sponzorom terorizma.

Rezolucija kojom se državni sekretar poziva da to odredi uvedena je u Predstavnički dom u trenutku kada Kongres želi da kazni Moskvu zbog rata protiv Ukrajine.

Pod pokroviteljstvom republikanskog kongresmena Joea Wilsona iz Južne Karoline i demokratskog predstavnika Teda Liua iz Kalifornije, želja je da se rezolucijom Ruska Federacija doda na listu na kojoj su već: Sjeverna Koreja, Iran, Sirija i Kuba.

"(Ruska) vladavina terora mora prestati", rekao je Wilson u saopštenju.

Lieu je rekao da će proglašenje za državu koja podržava terorizam značiti ulaganje dodatnih napora da se Rusija kažnjava zbog svoje invazije na Ukrajinu.

"Sa ovim imenovanjem, Sjedinjene Države bi mogle da zabrane izvoz robe sa dvostrukom namjenom (civilnom i vojnom, prim. nov) u Rusiju i da preduzmu ekonomske mjere protiv drugih zemalja koje posluju sa Rusijom", naveo je on u saopštenju.

U nedjelju, lider manjine u Senatu Mitch McConnell pozvao je predsjednika Joea Bidena da Rusiju proglasi sponzorom terorizma. McConnell je tokom vikenda posjetio Kijev i sastao se sa ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim.

"Mislim da je to dobra ideja i ja bih to podržao", rekao je on novinarima tokom konferencije za novinare, prenosi The Hill. "Predsjednik bi to mogao da uradi na svoju ruku, a ja bih ga pozvao da to uradi".

Ukrajinski zvaničnici i poslanici molili su SAD da preduzmu taj korak.

"Smatramo da Rusija treba da bude zvanično obilježena kao državni sponzor terorizma", rekao je Zelenski tokom sastanka sa McConnellom i drugim članovima delegacije Senata, navodi se na njegovom zvaničnom sajtu.

Marija Zaharova, portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova, nazvala je napore američkih vlasti da se Rusija proglasi sponzorom terorizma "idiotskim mjerama", na koje će Rusija odgovoriti.

"Mi, kao što znate, ništa ne ostavljamo bez odgovora i oni to treba da shvate", rekla je ona 28. aprila, prenijeli su ruski mediji.

Nekoliko dana prije McConnellove posjete Ukrajini, tadašnja sekretarica za štampu Bijele kuće Jen Psaki zamoljena je da odgovori na rezoluciju Senata na brifingu za medije. Ona nije dala detalje, ali je napomenula da su mnoge mjere u vezi sa označavanjem sprovedene otkako je Rusija napala Ukrajinu.

Pored mere Predstavničkog doma, u Senat SAD uvedena je dvostranačka rezolucija.

"Putin je terorista, a jedna od najrazornijih sila na planeti je Putinova Rusija", rekao je republikanski senator Lindsey Graham iz Južne Karoline, predstavljajući rezoluciju prošle nedjelje.

"Putinova Rusija zaslužuje ovu oznaku", rekao je senator Richard Blumenthal, koji je koautor te mjere.

Državni sekretar Antony Blinken izgledao je otvoren za tu mogućnost kada je svjedočio pred Senatom krajem prošlog mjeseca.

Državni sekretar Antony Blinken
Državni sekretar Antony Blinken

"Nema sumnje... da Rusi terorišu ukrajinski narod", rekao je Blinken, prenosi Wall Street Journal. "Pitanje je ovo – i opet, to je nešto što advokati gledaju – da se uvjerite se da zaista ispunjavamo zakonske zahtjeve takve oznake".

Neki članovi Kongresa pozvali su na konsultacije sa saveznicima prije nego što se izvrši proglašenje.

"Mislim da ponašanje Rusije svakako opravdava ovu definiciju, ali veliki dio naše moći u odgovoru na rusku invaziju na Ukrajinu predstavlja zajednički odgovor sa našim evropskim saveznicima", rekao je demokratski senator Chris Koons, govoreći za Glas Amerike. "Ovo bi skoro potpuno zaustavilo svaki posao bilo koje vrste koji bi bio u interakciji sa Rusijom."

Prema State Departmentu, sa ovom oznakom, Rusija bi se suočila sa četiri vrste sankcija: "Ograničenjem američke inostrane pomoći; zabranom izvoza i prodaje u sektoru odbrane; određenim kontrolama nad izvozom predmeta dvostruke namjene i raznim finansijskim i drugim ograničenjima".

"Dodavanje Rusije na listu državnih sponzora terorizma bila bi nuklearna ekonomska opcija i precizan udar na Putinov ego", napisao je Jason M. Blazakis, profesor na Institutu za međunarodne studije Middlebury, u komentaru za Los Angeles Times.

Blazakis je bio direktor za borbu protiv terorizma Kancelarije State Departmenta za finansije i imenovanje u Birou za borbu protiv terorizma od 2008. do 2018. godine.

On je objasnio da State Department može da doda zemlju na listu nakon što utvrdi "najmanje dva primjera terorizma koji podržava država".

"Međutim, ne moramo da tražimo mnogo da bismo pronašli još jedan jasan primjer. Čak i danas, Rusija pruža utočište terorističkoj grupi koju su odredile SAD, Ruskom carskom pokretu, koji nekažnjeno djeluje na ruskoj teritoriji. To je grupa koja je obučavala teroriste da izvedu napad u Švedskoj, a služila je kao posrednička snaga za Rusiju na Krimu", napisao je Blazakis.

Obje rezolucije, registrovane u Predstavničkom domu i Senatu, navode brojne primjere aktivnosti koje se mogu okvalifikovati kao državno sponzorisani terorizam - u Ukrajini, Čečeniji, Siriji i drugim zemljama.

"Važno je koristiti svaki alat koji je na raspolaganju SAD i međunarodnoj zajednici da se Putin i Rusija pozovu na odgovornost", rekao je u pisanom odgovoru za Glas Amerike Jonathan Katz, viši saradnik u Njemačkom Marshallovom fondu.

On smatra da "Rusija i gospodin Putin i akcije koje su preduzete u Ukrajini i globalno odgovaraju kriterijumima i da ih treba označiti kao državnog sponzora terora".

Litvanija je prva država osim Ukrajine koja je označila Rusiju kao sponzora terorizma. U utorak, 10. maja, parlament zemlje proglasio je Rusku Federaciju sponzorom terorizma i njene akcije u Ukrajini kao genocid.

"Ako više država proglasi akcije Rusije kao genocid, a Rusiju kao terorističku državu, moglo bi se pojaviti više političke volje da se Rusija izbaci iz svih međunarodnih formata, političkih, kulturnih, sportskih, itd. da se isporuči više oružja Ukrajini itd", rekao je Paulius Saudargas, zamjenik predsjednika parlamenta Republike Litvanije u pisanom odgovoru Glasu Amerike.

Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.
Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova nazvala je rezoluciju litvanskog parlamenta "ekstremističkim korakom", navodi ruska državna agencija TASS.

Leonid Slucki, šef Komiteta za međunarodne poslove donjeg doma ruskog parlamenta, rekao je da "rezolucija nije pravno obavezujuća i da samo ponavlja ono što je nazvao rusofobičnim stavovima Sjedinjenih Država", prenosi Reuters.

Danila Galperovič iz ruskog servisa VOA i Katerina Lisunova iz ukrajinskog servisa VOA doprinijeli su pisanju ovog izvještaja.

See all News Updates of the Day

Osumnjičeni za ranjavanje trojice studenata palestinskog porijekla kaže da nije kriv

Policija na mjestu pucnjave u mjestu Burlington u državi Vermont.
Policija na mjestu pucnjave u mjestu Burlington u državi Vermont.

Jason Eaton (48), koji je uhapšen u nedjelju kao osumnjičeni za napad vatrenim oružjem na trojicu studenata palestinskog porijekla u mjestu Burlington u državi Vermont, rekao je da se ne osjeća krivim.

Policija ga sumnjiči da je izvršio zločin iz mržnje. On je u na suđenju putem video linka izjavio da nije kriv. Određeno mu je zadržavanje u zatvoru, bez kaucije.

Muškarac je u subotu uveče pucao iz pištolja i ranio tri žrtve na ulici u blizini Univerziteta Veromont, nakon čega je pobjegao, saopštila je ranije policija Burlingtona. Dvije žrtve su državljani, a treća je legalni stanovnik Sjedinjenih Država i sva trojica imaju po 20 godina.

Žrtve su neposredno prije napada razgovarale međusobno na arapskom jeziku, navodi se u izvještaju Instituta za bliskoistočno razumijevanje, neprofitne propalestinske organizacije, koja je također saopštila da je napadač otvorio vatru na trojicu muškaraca nakon što je počeo da viče na njih i da ih maltretira, što je u suprotnosti sa policijskim navodima da je ubica ispalio četiri hica bez riječi.

Dvojica momaka su u trenutku napada nosili kefiju, tradicionalni crno-bijeli karirani šal bliskoistočnog, najčešće palestinskog porijekla.

Sva trojica su diplomci vjerske škole prijatelja Ramala, privatne obrazovne institucije na Zapadnoj obali koju je okupirao Izrael, rekle su porodice.

Dvojica ranjenih studenata posjetilo je dom porodice trećeg studenta u Burlingtonu za praznik Dana zahvalnosti.

Do pucnjave je došlo usred porasta antiislamskih i antisemitskih incidenata prijavljenih širom Sjedinjenih Država otkako je 7. oktobra počeo sukob Izraela i Hamasa.

Porodice ranjenih izdale su zajedničko saopštenje u kom su pozvale vlasti da istraže pucnjavu kao zločin iz mržnje, a u tome ih je podržao i američko-arapski komitet za borbu protiv diskriminacije.

„Porast antiarapskih i antipalestinskih osjećaja koji doživljavamo je bez presedana, a ovo je još jedan primjer da ta mržnja postaje nasilna”, kažu iz tog komiteta.

Neke informacije potiču od AP-a i Reutersa.

RS: Zapošljavanja u javnoj upravi i državnim preduzećima nisu transparentna

RS: Zapošljavanja u javnoj upravi i državnim preduzećima nisu transparentna
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:06 0:00

Umjesto da se smanjuje, broj zaposlenih u javnoj upravi u RS-u se povećava, posebno u izbornim godinama. Upozoravaju na ovo predstavnici udruženja Restart Srpska koji su nedavno pokrenuli i antikampanju protiv zloupotreba funkcije vršilaca dužnosti direktora javnih institucija.

Sigurna kuća Fondacije Lara: Više od 600 poziva od početka godine, smješteno 46 žena i djece

Sigurna kuća Fondacije Lara: Više od 600 poziva od početka godine, smješteno 46 žena i djece
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:56 0:00

Podizanje nivoa svijesti društva o femicidu kao kriminološkom pojmu, adekvatna primjena zakonskog okvira Bosne i Hercegovine, nulta tolerancija nasilja, ciljevi su aktivističke zajednice.

Slonovi imaju važnu ulogu u ublažavanju klimatskih promena

Krdo odraslih i malih slonova hoda u podnožju planine Kilimandžaro u Tanzaniji, u Africi. 17. decembar, 2012. (Foto: AP/Ben Curtis)
Krdo odraslih i malih slonova hoda u podnožju planine Kilimandžaro u Tanzaniji, u Africi. 17. decembar, 2012. (Foto: AP/Ben Curtis)

Konzervatori u Keniji jačaju napore da zaštite slonove i povećaju njihovu ugroženu populaciju. To je preduzeto nakon studije objavljene ranije ove godine, koja pokazuje da slonovi imaju važnu ulogu u ublažavanju klimatskih promjena.

Glas Amerike boravio je u Kenijskom nacionalnom parku Amboseli, u kojem živi preko 2.500 slonova.

Na ogromnoj savani u parku Amboseli, krda slonova lutaju, pasu zelenu vegetaciju koja tek počinje da raste poslije smrtonosne suše u tom dijelu Afrike.

Rekordna suša usmrtila je preko 400 slonova, navodi Fond Amboseli Ekosistem, što je navelo lokalnu zajednicu Masai da pripremi mjere za zaštitu životinja.

Daniel Letureš, direktor Fonda Amboseli Ekosistem kaže da mu je bio prvi put da vidi kako umiru slonovi: "Ranije je bilo vrlo neobično naći mrtve slonove na putevima, pa smo odlučili da damo više zemlje za očuvanje, da pomognemo životinjama i također da koristimo zajednici."

Slonovi imaju važnu ulogu u ekosistemu, jer djeluju kao vrtlari. Istraživanje naučnika Univerziteta Saint Louis u SAD u januaru 2023. i njihovih kolega, ukazuje da su te ogromne životinje također važne u ublažavanju klimatskih promjena.

Ekolog Moris Njaligu objašnjava da slonovi pomažu u procesu ograničavanja ispuštanja ugljen-dioksida.

"Oni apsorbuju mnogo pašnjaka i pomažu da se transformišu šume i nisko rastinje, i u tom procesu pomažu da se skladišti ugljenik. Da nije bilo slonova, mnogo ugljen-dioksida bi se još uvijek ispuštalo u atmosferu."

Afrika je nekada bila dom za 10 miliona slonova. Ali poslije decenija krivolova i lošeg vremena zbog klimatskih promjena, njihov broj je pao na manje od pola miliona na kontinentu.

Kroz svoju inicijativu "Room tu Roam", u prevodu "Prostor za kretanje" , američki Međunarodni fond za dobrobit životinja pokušava da sačuva afričke slonove, povezivanjem njihovih lokacija u južnoj i istočnoj Africi.

"Naš fokus je saradnja sa zajednicom, učenje od njih i otkrivanje kakvi su izazovi za ljude koji žive sa divljim životinjama", objašnjava Azedin Daunes iz Međunarodnog fonda za očuvanje životinja.

Inicijativa "Prostor za kretanje" nedavno je okupila tradicionalne lidere zajednice iz istočne i južne Afrike na sastanku u Keniji radi razmjene znanja. Eksperti kažu da spajanje domorodačkih praksi sa novim pristupom može da podstakne očuvanje slonova u Africi u vezi sa klimatskim promjenama.

Alfiaz Msindazi, predstavnik Zimbabvea, ističe da je Afrika blagosloven kontinent jer još uvijek ima veliki broj divljih životinja.

"Moja molba je da nastavimo da čuvamo te divlje životinje. One su izvor prihoda, one su izvor života. Divim se kada ih vidim kako se kreću uokolo."

Veličanstvene životinje koje ne samo da izazivaju strahopoštovanje već, kažu eksperti, mogu da pomognu da se spasi planeta.

Biden će se pozvati na zakon iz doba Hladnog rata kako bi povećao medicinske zalihe

Predsjednik Sjedinjenih Država Joe Biden
Predsjednik Sjedinjenih Država Joe Biden

Predsjednik Sjedinjenih Država Joe Biden pozvaće se na zakon iz doba Hladnog rata kako bi povećao ulaganja u američku proizvodnju lijekova i medicinskog materijala za koje se smatra da su važni za nacionalnu odbranu, saopštila je Bijela kuća.

Takva najava dio je mjera koje je Bidenova administracija predstavila u ponedjeljak kako bi pomogla industrijskim lancima snabdijevanja i suprotstavila se višegodišnjoj historijskoj inflaciji.

Biden će ovlastiti Ministarstvo zdravlja da koristi mehanizme prema Zakonu o odbrambenoj proizvodnji iz doba Hladnog rata kako bi se omogućila veća proizvodnja za „esencijalne lijekove”, dodaje se u saopštenju Bijele kuće.

Područja ulaganja takođe obuhvataju „medicinske protivmjere”, poput formiranja zaliha koje pomažu u dijagnostifikaciji, sprječavanju ili liječenju bolesti povezanih sa hemijskim, biološkim, radiološkim ili nuklearnim napadima”.

Biden, demokrata koji se kandiduje za reizbor 2024, želi da pokaže Amerikancima da se bori sa inflacijom i da riješava široko rasprostranjenu zabrinutost u vezi sa stanjem američke ekonomije.

Šef Bidenovog Nacionalnog ekonomskog vijeća rekao je novinarima da je nestabilnost koja postoji u lancu snabdijevanja pala sa rekordnih nivoa koji je viđen tokom pandemije Covida-19, ali da je ostalo još posla.

Tokom Hladnog rata - višedecenijskog perioda nakon Drugog svjetskog rata koje je obilježilo rivalstvo SAD i Sovjetskog saveza i njihovih saveznika - Amerika je donosila određene zakone i politike kako bi povećale medicinske zalihe u slučaju sukoba.

Ovi napori su bili dio opšte strategije jačanja nacionalne sigurnosti. Neki od ključnih zakona i inicijativa u ovom kontekstu obuhvataju i Zakon o odbrambenoj proizvodnji.

Taj zakon je omogućio predsjedniku SAD da naredi industriji prioritetnu proizvodnju roba neophodnih za nacionalnu odbranu, što uključuje i medicinske proizvode.

Učitajte još

XS
SM
MD
LG