Linkovi

Rusija u subotu obustavlja gas Finskoj


Ruski Gasprom obavijestio je Finsku da će od subote ujutro, 21. maja, prekinuti isporuke prirodnog gasa, saopštio je u petak finski državni veletrgovac gasom Gasum, piše Reuters.

Gasum je odbio da plaća Gaspromu u rubljama što je Rusija tražila od evropskih zemalja.

"Veoma je žalosno što će isporuke prirodnog gasa po našem ugovoru o snabdijevanju sada biti obustavljene", rekao je izvršni direktor Gasuma Mika Viljanen.

"Međutim, pažljivo smo se pripremali za ovu situaciju i pod uslovom da ne bude poremećaja u mreži, moći ćemo da snabdijevamo gasom sve naše kupce u narednim mjesecima", rekao je on.

Gasum je saopštio da će nastaviti da isporučuje gas kupcima iz drugih izvora kroz gasovod Baltikkonektor koji povezuje Finsku sa Estonijom. Gasum je u srijedu upozorio da bi Rusija mogla da prekine isporuke gasa zbog sukoba oko plaćanja u rubljama.

Većina gasa koji se koristi u Finskoj dolazi iz Rusije, ali gas čini samo oko 5 odsto njene godišnje potrošnje energije. Gasprom nije odmah odgovorio na zahtev za komentar.

Ranije u petak, prije saopštenja o Gasumu, portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da Moskva nema detaljne informacije o Gaspromovim ugovorima o snabdijevanju.

"Ali, očigledno nikome ništa neće biti isporučeno besplatno", dodao je Peskov.

Zbog mogućnosti ostanka bez gasa, velike finske kompanije poput Nestea, Metsa i drugih traže alternativne izvore energije ili planove za vanredne situacije kako bi prilagodili svoju proizvodnju.

Grupacija za šumarstvo Stora Enso saopštila je da je već zamijenila ruski prirodni gas tečnim prirodnim gasom (LNG) u svim svojim jedinicama. Kompanija UPM je navela da koristi gas koji se isporučuje preko gasovoda

BalticConnector od zapadnih dobavljača, ali se ipak priprema za mogućnost kratkoročnih poremećaja.

Rusija je prethodno obustavila isporuke gasa Poljskoj i Bugarskoj koje su odbile da plaćaju ovaj emergent u rubljama.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG