Linkovi

Rusija upozorava Zapad: Možemo ciljati vaše komercijalne satelite


A SpaceX Falcon 9 rocket lifts off carrying 53 Starlink internet satellites, from the Kennedy Space Center in Cape Canaveral
A SpaceX Falcon 9 rocket lifts off carrying 53 Starlink internet satellites, from the Kennedy Space Center in Cape Canaveral

Visoki dužnosnik ruskog ministarstva vanjskih poslova rekao je da bi komercijalni sateliti Sjedinjenih Država i njihovih saveznika mogli postati legitimne mete za Rusiju ako budu uključeni u rat u Ukrajini.

Rusija, koja je 1957. u svemir lansirala Sputnik 1, prvi satelit izrađen ljudskom rukom, a 1961. poslala prvog čovjeka u svemir, ima značajne ofanzivne svemirske sposobnosti - kao i Sjedinjene Države i Kina. Rusija je 2021. lansirala protusatelitsku raketu kako bi uništila jedan od vlastitih satelita.

Konstantin Vorontsov, zamjenik direktora odjela ruskog ministarstva vanjskih poslova za neproliferaciju i kontrolu naoružanja, rekao je Ujedinjenim narodima da Sjedinjene Države i njihovi saveznici pokušavaju iskoristiti svemir kako bi nametnuli zapadnu dominaciju.

Vorontsov je, čitajući iz bilješki, rekao da je korištenje zapadnih satelita za pomoć ukrajinskim ratnim naporima "izuzetno opasan trend".

"Kvazi-civilna infrastruktura mogla bi biti legitimna meta za osvetnički napad", rekao je Vorontsov Prvom odboru Ujedinjenih naroda, dodajući da je zapadna upotreba takvih satelita za potporu Ukrajini "provokativnost".

"Govorimo o uključivanju komponenti civilne svemirske infrastrukture, uključujući komercijalnu, od strane Sjedinjenih Država i njihovih saveznika u oružane sukobe", rekao je Vorontsov u Ujedinjenim narodima.

Vorontsov nije spomenuo nijednu konkretnu satelitsku firmu iako je Elon Musk ranije ovog mjeseca rekao da će njegova raketna firma SpaceX nastaviti finansirati svoju internetsku uslugu Starlink u Ukrajini, navodeći potrebu za "dobrim djelima".

Rat u Ukrajini ubio je desetine hiljada ljudi, potkopao globalni ekonomski oporavak nakon COVID-a i izazvao najtežu konfrontaciju sa Zapadom od Kubanske raketne krize 1962.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG