Linkovi

Izrael SAD-u predstavlja obavještajne podatke o iranskim dronovima korištenim u Ukrajini


FILE - This undated photograph released by the Ukrainian military's Strategic Communications Directorate shows the wreckage of what Kyiv has described as an Iranian Shahed drone downed near Kupiansk, Ukraine.
FILE - This undated photograph released by the Ukrainian military's Strategic Communications Directorate shows the wreckage of what Kyiv has described as an Iranian Shahed drone downed near Kupiansk, Ukraine.

Izraelski predsjednik Isaac Herzog planira podijeliti obavještajne podatke o iranskim bespilotnim letjelicama koje koriste ruske snage u Ukrajini kada se u srijedu sastane s američkim predsjednikom Joeom Bidenom.

Herzogov ured rekao je da Izrael ima slike koje pokazuju sličnosti između dronova oborenih u Ukrajini i onih koje je Iran testirao 2021.

Ukrajina i njezini zapadni partneri rekli su da rusko nedavno korištenje bespilotnih letjelica za napade na ukrajinske gradove, uključujući Kijev, uključuje bespilotne letjelice Shahed-136 iranske proizvodnje.

Iran je zanijekao da ih isporučuje Rusiji, a Rusija je zanijekala da ih koristi u Ukrajini.

Biden je u utorak izdao snažno upozorenje Rusiji da ne koristi prljavu bombu ili bilo koje drugo nuklearno oružje u ratu protiv Ukrajine.

"Rusija bi učinila nevjerojatno ozbiljnu pogrešku korištenjem taktičkog nuklearnog oružja", rekao je u utorak kada je novinar upitao postavlja li Rusija "operaciju pod lažnom zastavom" — pripremajući se za postavljanje "prljave bombe" dok optužuje Ukrajinu za detoniranje na vlastitom teritoriju.

“Još vam ne jamčim da je to lažna operacija. To bi bila ozbiljna, ozbiljna pogreška", rekao je.

FILE - State Department spokesman Ned Price speaks during a news conference at the State Department, March 10, 2022.
FILE - State Department spokesman Ned Price speaks during a news conference at the State Department, March 10, 2022.

Glasnogovornik američkog State Departmenta Ned Price rekao je u utorak da postoji razlog za zabrinutost jer je Rusija "pokazala obrazac optuživanja drugih za ono što i sama u konačnici planira." U ponedjeljak je Price upozorio na "duboku prirodu posljedica" ako Moskva rasporedi takve oružje.

Ruski veleposlanik pri Ujedinjenim narodima, Vasilij Nebenzja, poslao je pismo, u koje je imao uvid Glas Amerike, glavnom tajniku UN-a Antoniju Guterresu i Vijeću sigurnosti kasno u ponedjeljak, rekavši da će Rusija “smatrati upotrebu prljave bombe od strane kijevskog režima kao čin nuklearnog terorizma.”

Ukrajina je oštro odbacila tvrdnje Moskve da planira detonirati prljavu bombu na vlastitom teritoriju i zauzvrat je optužila Rusiju da planira iskoristiti prijetnju bombom prožetom nuklearnim materijalom kao izgovor za eskalaciju u Ukrajini.

Vijeće sigurnosti UN-a raspravljalo je o optužbama na zatvorenom sastanku u utorak.

"Nismo vidjeli niti čuli nikakve nove dokaze na ovom zatvorenom sastanku", rekao je novinarima zamjenik britanskog veleposlanika u UN-u James Kariuki. “Ministri Ujedinjenog Kraljevstva, Francuske i SAD-a bili su jasni: ovo je očito lažna optužba koju čujemo od Ruske Federacije. Ukrajina je bila jasna; nema ništa za skrivanje; Inspektori IAEA-e su na putu.”

U međuvremenu, zapovjednik ruskih postrojbi za nuklearnu, biološku i hemijsku zaštitu, general-pukovnik Igor Kirilov, u brifingu za medije, rekao je da se ruske snage "pripremaju raditi pod radioaktivnom kontaminacijom".

FILE - International Atomic Energy Agency Director General Rafael Mariano Grossi speaks at a news conference at Vienna Airport after his return from his mission at the nuclear power plant of Zaporizhzhia in Ukraine, Sept. 2, 2022.
FILE - International Atomic Energy Agency Director General Rafael Mariano Grossi speaks at a news conference at Vienna Airport after his return from his mission at the nuclear power plant of Zaporizhzhia in Ukraine, Sept. 2, 2022.

Glavni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Mariano Grossi potvrdio je da "nisu pronađene neprijavljene nuklearne aktivnosti ili materijal" u ukrajinskim nuklearnim lokacijama.

“IAEA je izvršila inspekciju jedne od ovih lokacija prije mjesec dana i svi naši nalazi bili su u skladu s deklaracijama o zaštiti Ukrajine”, rekao je Grossi.

Grossi je potvrdio da su obje lokacije pod zaštitnim mjerama IAEA-e i da su ih redovito posjećivali inspektori IAEA-e. Dodao je kako je IAEA u ponedjeljak primila pismeni zahtjev Ukrajine za slanje timova inspektora koji će provesti aktivnosti provjere na dvije lokacije.

Rusija je zatražila drugi sastanak vijeća u četvrtak kako bi se raspravljalo o njezinim navodima da su Sjedinjene Države i Ukrajina provodile vojne biološke aktivnosti na ukrajinskom teritoriju.

U pismu na 310 stranica poslanom Vijeću sigurnosti, predsjedniku i glavnom tajniku, ruski veleposlanik ponavlja stare tvrdnje o tome da dvije države planiraju zaraziti ptice selice, šišmiše, pa čak i komarce smrtonosnim patogenima, a zatim ih rasporediti da zaraze ruske trupe i /ili civile.

Veleposlanik Nebenzia uključuje nacrt rezolucije za vijeće kako bi razmotrilo formiranje povjerenstva koje će istražiti usklađenost SAD-a i Ukrajine s Konvencijom o biološkom oružju. Povjerenstvo bi se sastojalo od 15 članova vijeća i trebalo bi podnijeti izvještaj do 30. novembra. Takav prijedlog vjerojatno neće dobiti podršku među članovima vijeća.

Dopisnica Glasa Amerike za UN Margaret Besheer i šefica Ureda Bijele kuće Patsy Widakuswara doprinijele su ovom članku. Neke informacije za ovu priču stigle su od The Associated Press, Agence France-Presse i Reuters.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG