Linkovi

Ukrajinci se drže na istoku, pripremaju bitku za Herson


Russia Ukraine War
Russia Ukraine War

Ukrajinske trupe odupiru se opetovanim napadima ruskih snaga u dva istočna grada, dok su one na južnoj bojišnici spremne za borbu za stratešku regiju Herson, koju Rusija, čini se, pojačava.

Ukrajinski predsjednik Volodymyr Zelenskiy rekao je u video obraćanju u srijedu navečer da će biti dobrih vijesti s fronte, ali nije iznio detalje.

Nije spomenuo što se događalo u Hersonu na jugu, za koji su dužnosnici i vojni analitičari predviđali da će biti jedna od najvažnijih bitaka u ratu otkako je Rusija napala Ukrajinu prije osam mjeseci.

Najžešće borbe u istočnoj Ukrajini vodile su se u blizini Avdijevke, izvan Donjecka, i Bakhmuta, rekao je Zelenskiy.

"Ovdje je ludost ruskog zapovjedništva najočitija. Dan za danom, mjesecima, tamo tjeraju ljude u smrt, koncentrirajući topničke udare najviše razine", rekao je.

Ruske snage su u više navrata pokušale zauzeti Bakhmut, koji se nalazi na glavnoj cesti koja vodi do gradova Slaviansk i Kramatorsk pod kontrolom Ukrajine.

Prijeteća bitka za grad Herson na ušću rijeke Dnjepar odlučit će može li Ukrajina olabaviti ruski stisak na jugu.

Regionalna vlada Hersona koju je imenovala Rusija rekla je da se ponovno bazirala na lijevu obalu Dnjepra, izvijestila je ruska novinska agencija RIA, dok su se snage spremale za povećanje borbi.

GRANATIRANJE

Dok je veći dio bojišnice i dalje zabranjen za novinare, na jednom dijelu sjeverno od rusko okupiranog džepa na zapadnoj obali Dnjepra, ukrajinski vojnici rekli su da se rusko granatiranje ponovno pojačalo nakon što je prestalo posljednjih sedmica.

Radio presretanja pokazala su da su svježe mobilizirani regruti poslani na front i da su ruske snage bile čvrsto ukopane.

"Imaju dobre odbrambene linije s dubokim rovovima i sjede duboko pod zemljom", rekao je Vitalii, ukrajinski vojnik koji čuči u kanalu za navodnjavanje zagušenom korovom, skriven od neprijateljskih bespilotnih letjelica koje se nadvijaju nad njim.

Ukrajinske snage napredovale su duž Dnjepra u dramatičnom napadu na jugu početkom ovog mjeseca, ali čini se da je napredak usporen. Rusija evakuira civile na zapadnoj obali, ali kaže da ne planira povući svoje trupe.

Oleksii Reznikov, ukrajinski ministar obrane, rekao je da vlažno vrijeme i težak teren otežavaju protuofanzivu Kijeva u Hersonu i na sjeveroistoku, gdje su potisnuli Rusiju u septembru.

Sprijeda je isprekidana topnička paljba odjekivala s obje strane, a u daljini su se dizali tornjevi dima.

Ukrajinski topovnjača letjela je nisko iznad polja, ispaljivala rakete na ruske položaje i vrtjela se okolo bacajući baklje kako bi odvratila sve protuzračne rakete usmjerene na toplinu ispaljene na nju.

Australija je priopćila da šalje još 30 oklopnih vozila i raspoređuje 70 vojnika u Britaniju kako bi pomogli u obuci ukrajinskih trupa tamo kako bi ojačali ratne napore Kijeva.

"Svjesni smo da Ukrajinu sada treba poduprijeti na duži rok ako želimo Ukrajinu staviti u poziciju u kojoj može riješiti ovaj sukob pod vlastitim uvjetima", rekao je ministar odbrane Richard Marles za televiziju ABC.

XS
SM
MD
LG