Linkovi

Uniqlo ostaje u Rusiji, McDonald's privremeno zatvara 850 objekata


Arhiv - McDonald's na Puškin trgu
Arhiv - McDonald's na Puškin trgu

Japanska kompanija Uniqlo neće zatvoriti svoje prodavnice u Rusiji, čime se pridružuje maloj grupi međunarodnih firmi koje su riješile da ostanu u toj zemlji, iako su desetine velikih svjetskih brendova privremeno obustavile operacije ili napustile Rusiju zbog njene invazije na Ukrajinu.

Istovremeno, McDonald's je saopštio da privremeno zatvara svih 850 svojih objekata u Rusiji. Gigant brze hrane saopštio je i da će nastaviti da plaća 62.000 zaposlenih u toj zemlji, baš kao što nastavlja da plaća zaposlene u Ukrajini, gdje je ranije privremeno zatvorio 108 lokacija.

Portparol Uniqla je izjavio za Reuters da kompanija nije vidjela neki veći uticaj na svoj lanac snabdijevanja ili logistiku rada u Rusiji, gdje Uniqlo ima 49 prodavnica.

"Odjeća je jedna životna potreba. Građani Rusije imaju isto pravo na život kao i mi", izjavio je Tadashi Yanai​, direktor kompanije Fast Retailing koja je vlasnik Uniqla, dodajući da svaka zemlja svijeta treba da se protivi ratu.

Nasuprot tome, kompanija Levi Strauss suspendovala je svoje operacije u Rusiji, uključujući i sve nove investicije.

Politički pritisak na kompanije da prekinu da posluju u Rusiji raste, dok njihove poslovne operacije već komplikuju brojne sankcije koje pogađaju sve - od globalnog sistema plaćanja do niza visokotehnoloških proizvoda.

Kompanija Boeing je saopštila da zaustavlja kupovinu titanijuma iz Rusije budući da ima dovoljno zaliha za proizvodnju aviona, dok evropski rival Airbus navodi da nabavlja titanijum iz Rusije i drugih zemalja, u skladu sa sankcijama.

XS
SM
MD
LG