Linkovi

Moskva prijeti Velikoj Britaniji ako Ukrajina napadne Rusiju britanskim oružjem


Britanski ministar vanjskih poslova David Cameron prolazi pored izložbe uništenih ruskih vojnih vozila na Trgu Svetog Mihaela, u Kijevu, Ukrajina, 2. maja 2024.
Britanski ministar vanjskih poslova David Cameron prolazi pored izložbe uništenih ruskih vojnih vozila na Trgu Svetog Mihaela, u Kijevu, Ukrajina, 2. maja 2024.

Moskva je u ponedjeljak zaprijetila da će pogoditi britanske vojne ciljeve unutar Ukrajine i drugdje ako kijevske snage napadnu Rusiju projektilima dugog dometa koje su isporučili Britanci.

Tokom prošlonedjeljne posjete Kijevu, Cameron je rekao da će kijevske snage moći koristiti britansko oružje dugog dometa za napad na ciljeve unutar Rusije.

"Kao što Rusija napada unutar Ukrajine, možete sasvim razumjeti zašto Ukrajina osjeća potrebu da se brani", rekao je Cameron u intervjuu za Reuters prošle sedmice.

Cameron je također rekao da London nije stavio "upozorenja" o tome kako ukrajinske snage koriste oružje koje je isporučila Britanija.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je u saopćenju da je pozvalo britanskog ambasadora u Moskvu i upozorilo ga da bi, ako ukrajinske snage koriste britansko oružje za napad na Rusiju, Moskva mogla uzvratiti na "bilo koji britanski vojni objekat i opremu na ukrajinskoj teritoriji i šire ."

"Ambasador je pozvan da razmisli o neizbježnim katastrofalnim posljedicama takvih neprijateljskih koraka Londona i da odmah na najsnažniji i najnedvosmisleniji način opovrgne ratoborne provokativne izjave šefa Foreign Office-a", dodaje se u saopštenju.

Rusija je također ranije objavila da planira nove vježbe nuklearnog oružja u blizini ukrajinskih granica, navodeći "prijetnje" zapadnih čelnika, uključujući francuskog lidera Emmanuela Macrona i britanske zvaničnike, i kao odgovor na ekspanzivne vojne vježbe NATO-a u blizini ruskih granica.

Ukrajinska energetska mreža obnovljena

Ukrajina je u ponedjeljak saopćila da je vratila struju stotinama hiljada ljudi koji su tokom noći izgubili struju u ruskim napadima, ali je upozorila na "hitne izazove" u održavanju njene elektroenergetske infrastrukture.

Moskva napada ukrajinske energetske objekte, izazivajući nestanke struje i racionalizaciju energije širom zemlje.

Oko 400.000 domaćinstava ostalo je bez struje u sjeveroistočnoj regiji Sumy nakon što su ruske snage udarile na visokonaponske distributivne vodove, rekli su energetski zvaničnici.

Regionalni operater električne energije je kasnije rekao da je sve osim oko 15.000 domova ponovo priključeno na mrežu.

Ukrajinski ministar energetike Herman Haluščenko pozvao je saveznike da povećaju sankcije ruskom energetskom sektoru, rekavši da bi "sankcije Rusiji trebale da joj uskrate svaku priliku da bude igrač na svjetskim tržištima, na energetskim tržištima".

Ruski napadi su takođe prekinuli struju potrošačima u obližnjoj oblasti Harkov, ostavljajući 32.600 domaćinstava bez struje ujutru, saopštilo je ministarstvo energetike.

Ruski napadi se povećavaju

Ruske snage pojačale su napade na regione Sumi i Harkov posljednjih mjeseci, stvarajući strah da bi Rusija mogla da priprema kopnenu ofanzivu u tim regionima, koji su bili djelimično okupirani na početku invazije Moskve.

Kijev kaže da Moskva eskalira napade iz zraka i na kopnu uoči obilježavanja 9. maja širom zemlje, kada Rusija obilježava svoju pobjedu protiv nacističke Njemačke u Drugom svjetskom ratu, i dok Ukrajina osiromašena municijom čeka dolazak kritičnih zaliha oružja iz Sjedinjenih Država.

Rusija je u ponedjeljak saopćila da su njene snage zauzele još dva sela na frontu u Ukrajini, uključujući sjeveroistočnu oblast Harkova, gdje je Kijev odbio moskovske trupe ranije u sukobu.

Jedinice ruske vojske "oslobodile su selo Kotljarivka u oblasti Harkova" i "selo Soloviove u Donjeckoj Narodnoj Republici", saopštilo je ministarstvo odbrane na dnevnom brifingu.

Kotljarivka se nalazi oko 20 kilometara od ukrajinskog uporišta Kupiansk na sjeveroistoku, oblasti koja je bila izložena intenzivnom granatiranju zbog nagađanja da bi Moskva tamo mogla pokrenuti ofanzivu.

Soloviove se u međuvremenu nalazi na istočnom frontu, blizu sela Ocheretyne za koje je Moskva tvrdila da ga je zauzela u nedelju.

Ukrajinska vojska nije spomenula ni jedan od ovih lokaliteta u svom večernjem izvještaju Generalštaba, ali njene snage su se borile da održe liniju fronta posljednjih mjeseci.

Čini se da ukrajinski blogeri priznaju da su oba sela u ruskim rukama.

General-pukovnik Oleksandr Sirski, komandant ukrajinskih kopnenih snaga, rekao je krajem prošlog mjeseca da se Kijev povukao iz tri sela u istočnoj oblasti Donjecka i da gradi novu liniju utvrđenja usljed straha od ruskog napredovanja.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG