Linkovi

Rusija najavljuje taktičku nuklearnu vježbu odvraćanja Zapada


Ministarstvo je saopštilo da je vježbu naredio predsjednik Vladimir Putin
Ministarstvo je saopštilo da je vježbu naredio predsjednik Vladimir Putin

Rusija je u ponedjeljak saopćila da će održati vojnu vježbu koja će uključivati praksu upotrebe taktičkog nuklearnog oružja nakon, kako je ministarstvo odbrane izjavilo, provokativnih prijetnji zapadnih zvaničnika.

Ministarstvo je saopštilo da je vježbu naredio predsjednik Vladimir Putin i da će testirati spremnost nestrateških nuklearnih snaga za izvršavanje borbenih zadataka.

Vojne vježbe će uključivati pripremu i raspoređivanje za upotrebu nestrateškog nuklearnog oružja, saopćilo je ministarstvo odbrane. Učestvovaće raketne formacije u Južnom vojnom okrugu i pomorske snage.

"Tokom vježbe će se provesti niz mjera za uvježbavanje pitanja pripreme i upotrebe nestrateškog nuklearnog naoružanja", saopćeno je iz Ministarstva.

Vježba je usmjerena na osiguranje teritorijalnog integriteta i suvereniteta Rusije "kao odgovor na provokativne izjave i prijetnje određenih zapadnih zvaničnika protiv Ruske Federacije", navodi se u saopštenju.

Ministarstvo nije imenovao zvaničnike. Ali Rusija je više puta govorila da su opaske francuskog predsjednika Emmanuela Macrona o mogućoj francuskoj intervenciji u Ukrajini izuzetno opasne.

Rusija kaže da Sjedinjene Države i njihovi evropski saveznici guraju svijet na rub sukoba između nuklearnih sila podržavajući Ukrajinu desetinama milijardi dolara oružja u njenoj borbi protiv ruskih snaga koje su napale Ukrajinu u februaru 2022.

Nuklearne sile rutinski provjeravaju svoje nuklearno oružje, ali rijetko javno povezuju takve vježbe s konkretnim uočenim prijetnjama.

NUKLEARNI RIZICI

Otkako je počeo rat, Rusija je više puta upozoravala na rastuće nuklearne rizike - upozorenja za koja Sjedinjene Države kažu da moraju ozbiljno shvatiti, iako američki zvaničnici kažu da nisu vidjeli nikakvu promjenu u ruskom nuklearnom stavu.

Putin se unutar Rusije suočio sa pozivima nekih tvrdolinijaša da promijeni rusku nuklearnu doktrinu, koja postavlja uslove pod kojima bi Rusija koristila nuklearno oružje, iako je Putin prošle godine rekao da ne vidi potrebu za promjenom doktrine.

Uopšteno govoreći, doktrina kaže da bi se takvo oružje koristilo kao odgovor na napad upotrebom nuklearnog ili drugog oružja za masovno uništenje, ili korištenje konvencionalnog oružja protiv Rusije "kada je samo postojanje države ugroženo".

Putin je u martu upozorio Zapad da bi direktan sukob između Rusije i vojnog saveza NATO-a predvođenog SAD-om značio da je planeta na korak od Trećeg svjetskog rata, ali je rekao da rijetko ko želi takav scenario.

Rusija i Sjedinjene Države su daleko najveće nuklearne sile svijeta, držeći 10.600 od 12.100 nuklearnih bojevih glava u svijetu. Kina ima treći najveći nuklearni arsenal, a slijede je Francuska i Britanija.

Putin smatra da je rat dio stoljetne bitke sa Zapadom za koju kaže da je ponizio Rusiju nakon što je Berlinski zid pao 1989. proširenjem NATO-a i zadiranjem u ono što Moskva smatra istorijskom sferom uticaja Rusije.

Ukrajina i njene zapadne pristalice kažu da je ruski rat otimanje zemlje u imperijalnom stilu od strane korumpirane diktature.

Zapadni lideri obećali su da će raditi na porazu ruskih snaga u Ukrajini, isključujući pritom bilo kakvo raspoređivanje osoblja NATO-a tamo.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG