Linkovi

Novi ruski napadi na istoku, Ukrajini stigli raketni bacači


Ukrajinski vojnici polažu cvijeće na mjesto ruskog granatiranja u četvrtak, u Vinici, Ukrajina, u petak, 15. jula 2022.
Ukrajinski vojnici polažu cvijeće na mjesto ruskog granatiranja u četvrtak, u Vinici, Ukrajina, u petak, 15. jula 2022.

U petak naveče ruske snage napale su Dnjipro, četvrti po veličini grad u Ukrajini koji broji preko milion ljudi.

U ruskom raketnom napadu, kako je objavio guverner Valentin Rezinčenko, poginule su najmanje tri osobe dok ih je 15 ranjeno.

Prethodno je Kramatorsk, grad u Donbasu, koji još drže ukrajinske snage, u petak više puta bio raketiran.

Nakon raketiranja glavnog trga u Kramatorsku ostao je krater širok dva metra i popucala stakla na okolnim zgradama, ali niko nije poginuo jer se napad dogodio tokom policijskog sata, rekao je komandant protivavionske odbrane 81. ukrajinske brigade koji je htio ostati anoniman.

Ranije je jug Kramatorska najmanje triput raketiran, a novinari AFP-a su vidjeli velik oblak dima blizu aerodroma.

Rusko ministarstvo obrane je optužilo ukrajinske snage da gađaju Slovjansk i prebacuju odgovornost na Ruse "kako bi među civilima podstakle privrusko raspoloženje".

Vinica, mnogo dalje od fronta, i dalje broji mrtve nakon smrtonosnog ruskog udara u četvrtak. U napadu na Vinicu, kako je rekao predsjednik Volodimir Zelenski, poginule su 23 osobe, četiri su nestale, a više od 200 je ranjeno, među kojima je četvero u teškom stanju.

U međuvremenu, ukrajinske vlasti objavile su da su primile prvu isporuku sofisticiranog sisstema višecijevnog bacača raketa, čime je obogaćen arsenal dugog dometa koji je osigurao Zapad.

"Prvi M270 MLRS su stigli", napisao je ukrajinski ministar obrane Oleksij Reznikov na društvenim mrežama i dodao: "Bez milosti prema neprijatelju."

Rusija je 24. februara ove godine pokrenula invaziju na Ukrajinu.

London je u juju najavio isporuku bacača raketa M270 MLRS dometa 80 kilometara uz američke precizne artiljeriske sisteme HIMARS istog dometa koje je poslao Washington.

Moskva, međutim, i dalje upozorava zapadne zemlje da ne šalju oružje dugog dometa Kijevu.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG