Linkovi

Ukrajina: U ruskom granatiranju Vinice ubijeno najmanje 20 civila


Zgrada oštećena u ruskom raketnom napadu na grad Vinica, 14. juli 2022.
Zgrada oštećena u ruskom raketnom napadu na grad Vinica, 14. juli 2022.

Tri ruske rakete pogodile su grad Vinica u centralnoj Ukrajini, i ubile najmanje 20 civila među kojima i troje djece. Prema navodima nadležnih u Ukrajini, ranjeno je više od 50 osoba, dok se 15 vodi kao nestalo.

Ukrajinska vojska saopštila je da je Vinica, grad na oko 200 kilomteara jugozapadno od Kijeva, pogođen sa tri ruske krstareće rakete ispaljene sa podmornice, a da su ukrajinske snage oborile još dvije rakete.

Šef nacionalne policije Ihor Klimenko izjavio je da su rakete pogodile poslovni kvart i obližnje stambene zgrade, te da je izbio požar i na parkingu pored.

Zamjenica ministra odbrane Hana Majlar je napad opisala kao "još jedan dokaz za genocid", dok je ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba na Twitteru optužio Rusiju da je počinila još jedan ratni zločin.

Rusko ministarstvo odbrane nije komentarisalo navode o napadu na Vinicu.

Ukrajinske snage pogodile su dva vojna punkta u drugom udaru na jug Ukrajine, koji kontroliše Rusija.

U napadu na Novu Kakovku u oblasti Hersona poginulo je 13 "okupatora", izjavio je portparol regiona Odese Serhij Bratčuk.

Rusko ministarstvo odbrane nije potvrdilo ove navode.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG