Linkovi

Rusija suspendovala učešće u nuklearnom sporazumu sa SAD


Vladimir Putin, ruski predsjednik (Foto: Alexander Zemlianichenko/Pool via REUTERS)
Vladimir Putin, ruski predsjednik (Foto: Alexander Zemlianichenko/Pool via REUTERS)

Predsjednik Rusije Vladimir Putin potpisao je zakon kojim se prekida učešće Rusije u sporazumu sa Sjedinjenim Državama o nuklearnim i konvencionalnim raketama srednjeg dometa.

Odredba objavljena u srijedu formalizuje rusko napuštanje sporazuma potpisanog prije trideset dvije godine pošto je zimus povlačenje najavio Washington.

Tada je Donald Trump, američki predsjednik, saopštio da počinje proceduru za povlačenje iz Sporazuma rekavši da ga Rusija narušava. Moskva je, sa druge strane, negirala te tvrdnje. Nakon toga, državni sekretar Mike Pompeo izjavio je da će sporazum biti raskinut ako se Rusija u roku od šest mjeseci ne vrati na potpuno i provjerljivo poštovanje Sporazuma.

Sporazum o raketama srednjeg i kratkog dometa potpisan je 8. decembra 1987. godine, tokom posjete sovjetskog lidera Mihaila Gorbačova Washingtonu. Sporazum je prvo obuhvatao klasu raketnog naoružanja dometa od 500 do 1.000 i od 1.000 do 5.500 kilometara, uključujući rakete R-12 i R-14, koje je SSSR 1962. godine razmjestio na Kubi, što je izazvalo Karipsku krizu.

U maju 1991. godine Sporazum je u potpunosti realizovan. Dokument ima neograničeni rok. Svaka od strana ima pravo da ga raskine ukoliko predstavi ubjedljive dokaze o neophodnosti da istupi iz sporazuma.

XS
SM
MD
LG