Linkovi

Putin upozorava Zapad na rizik od nuklearnog rata, kaže da Moskva može pogoditi zapadne mete


Ruski predsjednik Putin obraća se Federalnoj skupštini u Moskvi
​
Ruski predsjednik Putin obraća se Federalnoj skupštini u Moskvi ​

Rat u Ukrajini izazvao je najgoru krizu u odnosima Moskve sa Zapadom od Kubanske raketne krize 1962. godine. Putin je ranije govorio o opasnostima direktne konfrontacije između NATO-a i Rusije, ali njegovo nuklearno upozorenje u četvrtak bilo je jedno od njegovih najeksplicitnijih.

Predsjednik Vladimir Putin rekao je zapadnim zemljama u četvrtak da rizikuju da izazovu nuklearni rat ako pošalju trupe da se bore u Ukrajini, upozorivši da Moskva ima oružje za napad na ciljeve na Zapadu.

Obraćajući se poslanicima i drugim članovima elite zemlje, Vladimir Putin (71) je ponovio svoju optužbu da je Zapad bio usmjeren na slabljenje Rusije, i sugerirao je da zapadni lideri ne razumiju koliko bi njihovo miješanje moglo biti opasno u ono što je nazvao unutrašnjim stvarima Rusije.

On je svoje nuklearno upozorenje prethodio konkretnim osvrtom na ideju, koju je u ponedjeljak iznio francuski predsjednik Emmanuel Macron, da evropske članice NATO-a pošalju kopnene trupe u Ukrajinu - prijedlog koji su Sjedinjene Države, Njemačka, Britanija i drugi brzo odbacili.

"(Zapadne nacije) moraju shvatiti da i mi imamo oružje koje može pogoditi mete na njihovoj teritoriji. Sve to zaista prijeti sukobom upotrebom nuklearnog oružja i uništenjem civilizacije. Zar oni to ne shvataju?!" rekao je Putin.

Govoreći uoči predsjedničkih izbora od 15. do 17. marta, kada je sigurno da će biti ponovo izabran za još jedan šestogodišnji mandat, on je pohvalio, kako je rekao, znatno modernizirani ruski nuklearni arsenal, najveći na svijetu.

"Strateške nuklearne snage su u stanju pune pripravnosti", rekao je on, napominjući da je hipersonično nuklearno oružje nove generacije o kojem je prvi put govorio 2018. raspoređeno ili je u fazi razvoja i testiranja.

Vidno ljut, Putin je predložio zapadnim političarima da se prisjete sudbine onih poput Adolfa Hitlera iz nacističke Njemačke i francuskog Napoleona Bonapartea koji su u prošlosti neuspješno napali Rusiju.

"Ali sada će posljedice biti daleko tragičnije“, rekao je Putin. "Oni misle da je to (rat) crtani film", rekao je on, optužujući zapadne političare da su zaboravili šta znači pravi rat jer se nisu suočili sa istim sigurnosnim izazovima kao Rusi u posljednje tri decenije.

VIŠE VOJSKE ZA ZAPADNU GRANICU

Ruske snage sada imaju inicijativu na bojnom polju u Ukrajini i napredovale su na nekoliko mjesta, rekao je Putin.

Rusija također mora pojačati trupe koje je rasporedila duž svojih zapadnih granica s Evropskom unijom nakon što su Finska i Švedska odlučile da se pridruže vojnom savezu NATO-a, dodao je on.

Vođa Kremlja odbacio je sugestije Zapada da bi ruske snage mogle otići dalje od Ukrajine i napasti evropske zemlje kao "besmislicu". Takođe je rekao da Moskva neće ponoviti grešku Sovjetskog Saveza i dozvoliti Zapadu da je "uvuče" u trku u naoružanju koja bi pojela previše njenog budžeta.

Stoga, naš zadatak je da razvijamo odbrambeno-industrijski kompleks na način da povećamo naučni, tehnološki i industrijski potencijal zemlje“, rekao je on.

Putin je rekao da je Moskva otvorena za razgovore o nuklearnoj strateškoj stabilnosti sa Sjedinjenim Državama, ali je sugerirao da Washington nema istinski interes za takve razgovore i da je više fokusiran na iznošenje lažnih tvrdnji o navodnim ciljevima Moskve.

"U posljednje vrijeme sve je više neutemeljenih optužbi na račun Rusije, na primjer da ćemo navodno razmjestiti nuklearno oružje u svemiru. Ovakva insinuacija... je trik da nas uvuku u pregovore pod njihovim uslovima, koji su povoljni samo za Sjedinjene Države", rekao je on.

"...Uoči predsjedničkih izbora u SAD-u, jednostavno žele pokazati svojim građanima i svima ostalima da još uvijek vladaju svijetom."

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG