Linkovi

Putin ide u Sjevernu Koreju. Šta se očekuje od posjete?


Arhiv - Ruski predsjednik Vladimir Putin sa sjevernokorejskim liderom Kim Jong Unom u Rusiji. (Foto: Mikhail Metzel / POOL / AFP)
Arhiv - Ruski predsjednik Vladimir Putin sa sjevernokorejskim liderom Kim Jong Unom u Rusiji. (Foto: Mikhail Metzel / POOL / AFP)

Kada je sjevernokorejski lider Kim Jong Un posjetio istočnu Rusiju u septembru, imao je misiju da vidi što je više moguće ruskog oružja.

Tokom višednevne posjete, Kim je bio u pilotskoj kabini jednog od najsavremenijih ruskih borbenih aviona, zatim je imao priliku da vidi strateške bombardere sa nuklearnim kapacitetom, a obišao je i ratni brod u ruskoj pacifičkoj floti.

Ruski predsjednik Vladimir Putin je sa Kimom obišao i najsavremeniji ruski kosmodrom Vostočni, gdje je priznao da će Rusija pomoći Sjevernoj Koreji da izgradi satelite.

Tokom susreta je naglašeno jačanje vojnih veza Moskve i Pjongjanga, ali nije bilo formalnih sporazuma što je iznenadilo neke posmatrače.

Međutim, kada Putin uskoro posjeti Sjevernu Koreju - prvi put za 24 godine - možda će biti konkretnijih rezultata od rukovanja, prema nekim analitičarima koji ocjenjuju da dvije strane vjerovatno rade na dodatnom učvršćavanju vojne saradnje.

"Očekivao bih neki konkretniji rezultat posjete, a ne samo prijateljski razgovor", kaže Alexey Muraviev, koji proučava nacionalnu bezbjednost i strateške studije na australijskom Univerzitetu Curtin.

Ruske vlasti potvrdile su da Putin planira da posjeti Sjevernu Koreju, ali nisu precizirale kada. Južnokorejske vlasti u srijedu su saopštile da će se to vjerovatno dogoditi "narednih nekoliko dana".

Visoke američke i južnokorejske diplomate u petak su telefonom razgovarale o Putinovoj posjeti. Prema navodima Seula, obje strane su upozorile da posjeta ruskog lidera ne bi trebalo da rezultira kršenjima rezolucija Savjeta bebjednosti Ujedinjenih nacija kojima se zabranjuje niz ekonomskih i vojnih veza sa Pjongjangom.

Usponi i padovi

Rusija je decenijama bila jedan od najvažnijih ekonomskih i vojnih saveznika Sjeverne Koreje, uz Kinu. Međutim, ti odnosi su ponekad bili i napeti.

Rusija - stalna članica Savjeta bezbjednosti sa pravom veta - 2017. godine je podržala međunarodne sankcije zbog razvoja nuklearnojg oružja u Sjevernoj Koreji. Od tada, Putin i Kim su pronalazili razloge da sarađuju, dok vode kampanju protiv uticaja Zapada.

Nakon što je 2019. godine napustio razgovore sa SAD, Kim je značajno proširio nuklearni arsenal čiji cilj je, kako tvrdi, odvraćanje Amerike i njenih regionalnih saveznika.

U međuvremenu, Putin je pokrenuo punu ofanzivu nad Ukrajinom 2022. godine, od kada se bori sa ukrajinskim snagama koje podržavaju zapadne zemlje.

Ubrzo nakon početka ruske invazije, Kim je postao samo jedan od nekoliko svjetskih lidera koji su podržali Putinov rat.

Nezavisni posmatrači utvrdili su da se na ukrajinskom ratištu koristi sjevernokorejsko oružje, uključujući rakete, što je potvrdilo navode američke vlade da Sjeverna Koreja snabdijeva Rusiju municijom.

Taj razvoj događaja u skladu je sa sve češćim ruskim potezima kojima se možda direktno krše sankcije UN, kojima se Moskva sada protivi.

Putinova posjeta

Putin će možda i dalje biti oprezan u odnosima sa Pjongjangom. Vjerovatno neće u potpunosti ili eksplicitno odustati od sankcija UN, s obzirom na to da Moskva želi da se predstavi kao odgovoran igrač koji poštuje međunarodno pravo, smatra Muraviev.

Ističe, međutim, da će Rusija "možda pokazati srednji prst Zapadu" tako što će postepeno slabiti sankcije protiv Sjeverne Koreje.

"Rusija je sada čak pod više sankcija od Sjeverne Koreje, tako da ako krši međunarodne kaznene mjere, šta može da pretrpi više od onoga što joj je već nametnuto zbog agresivnih akcija u Ukrajini".

Putin bi takođe mogao da iskoristi posjetu Sjevernoj Koreji da naglasi dalju podršku satelitskom programu te zemlje.

Od Kimove posjete Rusiji, Sjeverna Koreja lansirala je dva satelita. Iako najnovije lansiranje nije uspjelo, analitičari kažu da to što Pjongjang koristi novu vrstu rakete sugeriše da je imao pomoć Moskve.

Iako sankcije UN i dalje značajno ograničavaju saradnju Rusije i Sjeverne Koreje, obje zemlje mogu da pronađu načine da ekonomski sarađuju, između ostalog da se sjevernokorejski radnici šalju u Rusiju, kaže Artyom Lukin, profesor ruskog Dalekoistočnog federalnog univerziteta.

"Rusija nikada nije rekla da će prestati da poštuje sankcije Savjeta bezbjednosti UN protiv Sjeverne Koreje. Međutim, postoje načini da se to riješi - samo pogledajte Kinu. Mislim da bi Rusija mogla da koristi isti šablon", kaže Lukin za Glas Amerike.

Odbio je međutim da spekuliše kako bi Rusija mogla da podrži sjevenokorejski program naoružanja, ali je priznao da se čini da je "Rusija jedina velika sila koja može da Sjevernoj Koreji obezbijedi neke resurse zbog kojih bi se osjećala bezbjedno".

Dodao je i da je nemoguće znati da li će proširena saradnja dvije zemlje nadživjeti rat u Ukrajini, ali je sugerisao da je ovdje možda riječ o dugoročnim interesima.

"Može se reći da odnosi Rusije i Sjeverne Koreje predstavaljaju de fakto svrstavanje. Ne znamo da li će to dovesti do konkretnog saveza, ali ne bih to isključio".

XS
SM
MD
LG