Linkovi

Moskva ide u jačanje veza sa bh entitetom Republika Srpska


BiH: Ruska podrška entitetu Republika Srpska
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:40 0:00

BiH: Ruska podrška entitetu Republika Srpska

Portparol ruskog predsjednika Dmitrij Peskov najavio je jačanje veza Rusije i bh. entiteta Republika Srpska (RS), dok predsjednik RS Milorad Dodik ovog mjeseca ide u Moskvu na susret s Vladimirom Putinom.

Peskov je prenio očekivanja Moskve da Srbija i RS neće "pokleknuti pred pritiscima Zapada" i pridružiti se sankcijama protiv Rusije.

Portparol Vladimira Putina izjavio je da je Beograd trenutno pod većim pritiskom Zapada da uvede sankcije Rusiji nego što je to slučaj s vlastima RS, koje u Bosni i Hercegovini (BiH) koče uvođenje sankcija.

Od početka agresije na Ukrajinu, Srbija nije uvela nijednu restriktivnu mjeru protiv Rusije u skladu sa odlukama Evropske unije (EU), što se očekuje od država kandidata. Iz Brisela su upozorili Srbiju da će napredak u pregovorima o članstvu zavisiti od usklađivanja sa sankcijama Unije protiv Rusije.

"Na Srbiji je još veći pritisak nego na Republici Srpskoj. Nadamo se da će imati dovoljno snage da ne stanu u red ovog mainstreama kolektivnog Zapada", rekao je Peskov u intervjuu za banjalučku Alternativnu televiziju, koja se od ranije nalazi pod sankcijama SAD-a.

Intervju je sniman u Moskvi, a voditeljica ga je vodila na ruskom jeziku.

O tradicionalnim vezama Rusije sa Srbijom Peskov je kazao da je Srbija suverena država i da Rusija nema ništa protiv njenih odnosa sa zapadnim zemljama.

"Smatramo da ništa, nikakva saradnja sa zapadnim ili nekim drugim državama, ne smije biti prepreka za nastavak razvijanja naših odnosa. To je za nas najvažnije. Nadam se da će sve biti dobro, biće problema, ali ćemo ih zajedno, putem dijaloga, rješavati", kaže Peskov.

Putinov portparol je najavio jačanje odnosa sa RS, jer Moskva, kako je kazao, cijeni dosljednost vlasti RS da se dobri odnosi održe.

"Mi krećemo od toga da će ti odnosi da se nastave razvijati, i da će samo jačati u svim oblastima", kazao je.

On je rekao kako Moskva zna kakav je vanjski pritisak unutar Bosne i Hercegovine, kakav je spoljni pritisak u okviru međunarodnih mehanizama, koji isto funkcionišu u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom.

"I, naravno, u skladu sa našim mogućnostima, prevashodno ekonomski, spremni smo da podržimo Republiku Srpsku kako bi ona imala snage da dosljedno prati svoj pravac, u okviru te iste države u kojoj se ona nalazi", rekao je Peskov.

Vezano uz status RS unutar BiH, Peskov je rekao da je to jedan od dva entiteta u toj državi i da je apsolutno ravnopravan prema Dejtonskom sporazumu.

U odvojenom intervjuu emitovanom na Radioteleviziji RS predsjednik tog bh. entiteta Milorad Dodik najavio je da će se u Moskvi 23. maja sresti s Putinom, s kojim je razgovarao u septembru prošle godine.

Šef Predstavništva Republike Srpske u Rusiji Duško Perović rekao je da će Dodik sa Putinom razgovarati o nastavku i razvijanju ekonomske saradnje, o Dejtonskom sporazumu i pritiscima na RS.

"To su neke stvari o kojima Dodik u prijateljskom duhu želi da informiše Vladimira Putina s obzirom na to da odavno imaju lijepu komunikaciju", rekao je Perović agenciji Srna.

On je rekao da bi Dodik, u zavisnosti od protokola posjete Rusiji, trebalo da Putinu uruči Orden Republike Srpske na ogrlici kojim ga je početkom ove godine odlikovao uoči obilježavanja Dana Republike - 9. januara.

Dodik je tada na svečanosti dodjele odlikovanja u Banjaluci istakao da je Putin zaslužan za razvoj i učvršćivanje saradnje, te političkih i prijateljskih odnosa RS i Rusije.

Na dan kad je objavljen intervju Peskova, visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt pred Vijećem sigurnosti UN je upozorio da je secesionistička politika u RS u porastu.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG