Linkovi

Rusija regrutira 130.000 vojnika, povećava starosnu granicu na 30 godina


Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća sigurnosti Rusije Dmitrij Medvedev, naprijed desno, razgovara s ruskim vojnim pripadnicima tokom svoje posjete vojnom poligonu u oblasti Donjeck, koja je pod kontrolom Rusije, u Ukrajini, 15. septembra 2023. (Pool Sputnjik preko AP)
Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća sigurnosti Rusije Dmitrij Medvedev, naprijed desno, razgovara s ruskim vojnim pripadnicima tokom svoje posjete vojnom poligonu u oblasti Donjeck, koja je pod kontrolom Rusije, u Ukrajini, 15. septembra 2023. (Pool Sputnjik preko AP)

Ruski predsjednik Vladimir Putin ove jeseni poziva 130.000 regruta na služenje vojnog roka, povećavajući starosnu granicu regruta sa 27 na 30 godina, navodi se u dokumentu objavljenom na web stranici ruske vlade u petak.

Donji dom ruskog parlamenta izglasao je prošlog jula za povećanje starosne granice za regrute, a taj zakon će stupiti na snagu 1. januara 2024. Putin je ranije ovog mjeseca rekao da se priprema za dugi rat s Ukrajinom dok ruske oružane snage provode svoju "specijalnu vojnu operaciju" u Ukrajini, koja sada traje 20. mjesec.

Počevši od 18 godina, svi muškarci u Rusiji moraju služiti godinu dana u vojsci.

Regrutacija će početi 1. oktobra u svim dijelovima Ruske Federacije, prema Ministarstvu odbrane, uključujući i ilegalno pripojene regione Ukrajine, saopštilo je u petak Ministarstvo odbrane.

Lugansk, Donjeck, Herson i Zaporožje su formalno pripojeni Rusiji u septembru 2022. godine nakon što su tamo održani takozvani referendumi, koje su Ukrajina i zapadne zemlje univerzalno odbacile kao lažne. Rusija je anektirala Krim 2014.

Prošle godine, Rusija je objavila plan da poveća svoje profesionalne i regrutovane borbene snage za više od 30% na 1,5 miliona, što je plan otežano velikim žrtvama u Ukrajini.

Dok Zapad nastavlja da snabdijeva Ukrajinu vojnom opremom, ona planira da proizvodi sopstvenu, uključujući protivvazdušnu odbranu, rekao je novinarima u petak šef kabineta ukrajinskog predsjednika Andrij Jermak.

“Mislim da će vrlo brzo ovdje stići stručnjaci koji će napraviti plan za vlastitu proizvodnju svega što nam je potrebno. Prije svega, to se odnosi na protivvazdušnu odbranu”, rekao je Yermak.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izrazio je u petak uvjerenje da će Poljska pronaći načine za rješavanje nesuglasica s Ukrajinom bez uticaja na njenu vojnu podršku Ukrajini.

NATO Secretary General Jens Stoltenberg, left, and Ukrainian President Volodymyr Zelenskyy talk during their meeting in Kyiv, Ukraine, Sept. 28, 2023. (Ukrainian Presidential Press Office via AP)
NATO Secretary General Jens Stoltenberg, left, and Ukrainian President Volodymyr Zelenskyy talk during their meeting in Kyiv, Ukraine, Sept. 28, 2023. (Ukrainian Presidential Press Office via AP)

"Očekujem i uvjeren sam da će Ukrajina i Poljska pronaći način da riješe ta pitanja, a da to na negativan način ne utječe na vojnu podršku Ukrajini", rekao je Stoltenberg Reutersu u intervjuu u Kopenhagenu.

Odnosi su donekle narušeni između Poljske, članice NATO-a, i njenog susjeda Ukrajine, nakon odluke Varšave da produži zabranu ukrajinskog uvoza žitarica.

Sedam zemalja EU naručilo je municiju u okviru značajnog okvira nabavke Evropske unije kako bi se hitno potrebne artiljerijske granate dopremile u Ukrajinu i popunile iscrpljene zapadne zalihe, navodi Evropska odbrambena agencija.

Narudžbe su za artiljerijsku granatu od 155 milimetara, jednu od najvažnijih municija u odbrambenom ratu Ukrajine protiv ruske agresije.

Šema je postavljena kao dio plana vrijednog najmanje 2,1 milijardu dolara, koji je pokrenut u martu, s ciljem da se Ukrajini dopremi milion granata i projektila u roku od godinu dana.

Neki zvaničnici i diplomate izrazili su skepticizam da li će taj cilj biti postignut, ali plan je značajan korak u rastućoj ulozi EU u odbrani i vojnim poslovima, potaknutoj ratom u Ukrajini.

Ukrajina brzo troši artiljerijsku municiju, ispaljuje hiljade komada dnevno, a zapadni saveznici Kijeva pokušavaju da održe korak.

EDA je rekla da se EU dogovori odnose na kompletne granate i za komponente kao što su osigurači, projektili, punjenja i početnici.

Šef NATO-a je također u četvrtak napomenuo da ukrajinske snage "postepeno osvajaju položaj" usred žestokih borbi i da stalno poziva saveznike da pruže više pomoći, pojačaju proizvodnju odbrane i ubrzaju isporuku oružja Ukrajini.

„Što Ukrajina postaje jača, to smo bliže okončanju ruske agresije“, rekao je Stoltenberg novinarima u Kijevu.

Stoltenberg je rekao da je u sigurnosnom interesu NATO-a da Ukrajini pruži ono što joj je potrebno za pobjedu u ratu.

U Sjedinjenim Državama, dok se savezna vlada priprema za moguće zatvaranje, pomoć zemlje u ukrajinskim ratnim naporima mogla bi oslabiti, kaže zamjenica sekretara za štampu Pentagona Sabrina Singh.

Među onima koji su pogođeni gašenjem bili bi civili Pentagona uključeni u obuku na engleskom jeziku za ukrajinske pilote F-16, tako da ako dođe do gašenja vlade, "moglo bi imati uticaja na obuku", rekao je Singh. "U ovom trenutku, jednostavno nemam konkretnije detalje za ponuditi."

Wagnerova preraspodjela

Ruski predsjednik Vladimir Putin naredio je jednom od najviših komandanata Wagnerove vojne plaćeničke grupe da preuzme odgovornost za "dobrovoljačke jedinice" koje se bore u Ukrajini. Putin je zadužio Andreja Troševa da formira dobrovoljačke jedinice koje će se boriti prvenstveno u ratnoj zoni.

Stotine boraca koji su ranije bili povezani s Wagner grupom "vjerovatno su počeli da se prebacuju u Ukrajinu" kao pojedinci i u malim grupama koje se bore za razne proruske jedinice, objavilo je u petak britansko ministarstvo odbrane u svom dnevnom ažuriranju obavještajnih podataka o ruskoj invaziji Ukrajine.

Rečeno je da izvještaji ukazuju na koncentraciju Wagnerovih veterana oko istočnog grada Bakhmuta, sektora u kojem bi njihovo prošlo iskustvo moglo biti korisno.

Njihovo preraspoređivanje uslijedilo je nakon smrti Jevgenija Prigožina u sumnjivoj avionskoj nesreći 23. avgusta, dva mjeseca nakon što je šef Wagnera pokrenuo jednodnevnu pobunu protiv Kremlja u junu.

Neke informacije u ovom izvještaju dali su The Associated Press, Agence France-Presse i Reuters.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG