Linkovi

Opšta vojna mobilizacija u Donjecku i Lugansku


Ukrajinski tenk i vojnici tokom vojne vježbe u regionu Donjecka, 10. februar 2022.
Ukrajinski tenk i vojnici tokom vojne vježbe u regionu Donjecka, 10. februar 2022.

Proruski separatisti na istoku Ukrajine proglasili su opštu vojnu mobilizaciju, dan pošto su naredili ženama i djeci da se evakuišu u Rusiju zbog opasnosti od izbijanja sukoba. Lokalne vlasti navode i da je ukrajinska vojska granatirala nekoliko sela.

Lider samoproklamovane Donjecke republike Denis Pušilin potpisao je ukaz o opštoj mobilizaciji i pozvao muškarce da se naoružaju. Sličan ukaz potpisao je i separatistički lider Luganske republike, Leonid Pasečnik.

Separatisti na istoku Ukrajine najavili su da je plan da se evakuše oko 700.000 ljudi, zbog prijetnje od napada Kijeva - što ukrajinski lideri negiraju. Do sada je evakuisano oko 7.000 ljudi, saopštile su lokalne službe.

Ukrajiska vojska je objavila da je u subotu zabilježila 12 prekršaja prekida vatre od strane proruskih separatista u istočnoj Ukrajini, dok je u petak registrovano 66 prekršaja. Proruski separatisti i ukrajinska vojska se redovno međusobno optužuju za kršenje prekida vatre.

Sukob na istoku Ukrajine traje od 2014. i do sada je poginulo više od 14.000 ljudi.

Ruska vojska najavila je da će u subotu održati vježbu nuklearnih snaga koju će, kako je najavljeno, nadgledati ruski predsjednik Vladimir Putin.

Vježba podrazumijeva probno lansiranje krstarećih i interkontinentalnih balističkih raketa, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov precizirao je da će Putin lično nadgledati lansiranje raketa.

Istovremeno sa rastom tenzija, odvijaju se i pregovori. Najavljeno je da će se naredne nedelje ponovo sastati ministri spoljnih poslova SAD i Rusije, Antony Blinken i Sergej Lavrov.

XS
SM
MD
LG