Linkovi

Opšta vojna mobilizacija u Donjecku i Lugansku


Ukrajinski tenk i vojnici tokom vojne vježbe u regionu Donjecka, 10. februar 2022.
Ukrajinski tenk i vojnici tokom vojne vježbe u regionu Donjecka, 10. februar 2022.

Proruski separatisti na istoku Ukrajine proglasili su opštu vojnu mobilizaciju, dan pošto su naredili ženama i djeci da se evakuišu u Rusiju zbog opasnosti od izbijanja sukoba. Lokalne vlasti navode i da je ukrajinska vojska granatirala nekoliko sela.

Lider samoproklamovane Donjecke republike Denis Pušilin potpisao je ukaz o opštoj mobilizaciji i pozvao muškarce da se naoružaju. Sličan ukaz potpisao je i separatistički lider Luganske republike, Leonid Pasečnik.

Separatisti na istoku Ukrajine najavili su da je plan da se evakuše oko 700.000 ljudi, zbog prijetnje od napada Kijeva - što ukrajinski lideri negiraju. Do sada je evakuisano oko 7.000 ljudi, saopštile su lokalne službe.

Ukrajiska vojska je objavila da je u subotu zabilježila 12 prekršaja prekida vatre od strane proruskih separatista u istočnoj Ukrajini, dok je u petak registrovano 66 prekršaja. Proruski separatisti i ukrajinska vojska se redovno međusobno optužuju za kršenje prekida vatre.

Sukob na istoku Ukrajine traje od 2014. i do sada je poginulo više od 14.000 ljudi.

Ruska vojska najavila je da će u subotu održati vježbu nuklearnih snaga koju će, kako je najavljeno, nadgledati ruski predsjednik Vladimir Putin.

Vježba podrazumijeva probno lansiranje krstarećih i interkontinentalnih balističkih raketa, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov precizirao je da će Putin lično nadgledati lansiranje raketa.

Istovremeno sa rastom tenzija, odvijaju se i pregovori. Najavljeno je da će se naredne nedelje ponovo sastati ministri spoljnih poslova SAD i Rusije, Antony Blinken i Sergej Lavrov.

 • 16x9 Image

  REUTERS

  Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

 • 16x9 Image

  ASSOCIATED PRESS (AP)

  Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

 • 16x9 Image

  GLAS AMERIKE

  Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG