Linkovi

Rusija prestaje da učestvuje u finansiranju OHR-a


Visoki predstavnik za BiH, Christian Schmidt.
Visoki predstavnik za BiH, Christian Schmidt.

Rusija je saopštila da je obustavila učešće u finansiranju Kancelarije visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu, budući da smatra da je sadašnji predstavnika postavljen na nelegalan način.

Kancelarija visokog predstavnika (OHR) uspostavljena je u okviru Dejtonskog mirovnog sporazuma kojim je okončan rat u BiH. Uloga kancelarije bila je da nadgleda rekonstrukciju i primjenu mira u zemlji razorenoj etničkim sukobima u kojima je poginulo 100.000 ljudi, izvještava Reuters.

Pored OHR, formiran je i Savjet za implementaciju mira (PIC), kao neformalno tijelo koje okuplja sve međunarodne učesnike uključene u proces primjene mira u Bosni i Hercegovini. Rusija i druge velike sile i međunarodne institucije su članice upravnog odbora PIC-a, koji se sastaje dva puta godišnje da bi procijenio napredak BiH.

Međutim, proteklih godina, Rusija se često nije slagala sa zaključcima tog tijela. Republika Srpska, koju Rusija podržava, odavno traži zatvaranje OHR-a.

Rusija se prošlog maja također nije složila sa odlukom Upravnog odbora da imenuje njemačkog političara Christiana Schmidta za novog visokog predstavnika u BiH, i pokušala, zajedno sa Kinom da se u Savjetu bezbjednosti UN usvoji rezolucija kojim bi se Schmidtu oduzela određena ovlaštenja, a Kancelarija visokog predstavnika zatvorila u roku od godinu dana. Ta inicijativa nije uspjela.

Od tada, Rusija je isticala da Schmidt ne može da se smatra visokim predstavnikom zato što njegovo imenovanje nije odobrio Savjet bezbjednosti UN-a. Republika Srpska je prigrlila to mišljenje i odbija da prizna Schmidta kao visokog predstavnika.

"Suspendovali smo svoje učešće u finansiranju OHR", saopštila je ruska ambasada u Bosni i Hercegovini, pozivajući se na "do sada neviđeno kršenje principa konsenzusa u radu Upravnog odbora PIC"-a, kojim je Rusija efektivno isključena iz procesa donošenja odluka, uključujući i o budžetskim pitanjima.

Rusija će nastaviti isplate kada situacija u odboru postane ponovo konstruktivna, navodi se u saopštenju.

State Department, koji podržava Schmidta, saopštio je da potezi Rusije na Zapadnom Balkanu podrivaju podršku evropskim integracijama regiona i narušavaju političku volju za sprovođenjem demokratskih reformi.

"Kancelarija visokog predstavnika je značajno doprinijela miru i stabilnosti u Bosni i Hercegovini", izjavio je za Reuters portparol State Departmenta. "Rusija već neko vrijeme ne učestvuje u radu Savjeta za implementaciju mira."

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG