Linkovi

Rusija pravi dvije nove armije za rat u Ukrajini


Ruska raketna jedinica. (Foto: Russian Defense Ministry Press Service via AP)
Ruska raketna jedinica. (Foto: Russian Defense Ministry Press Service via AP)

Rusija je u srijedu saopštila da njene trupe potiskuju ukrajinske snage i da će Moskva ojačati oružane snage dodavanjem dvije nove vojske i 30 novih formacija do kraja ove godine.

Rusija, koja je napala Ukrajinu 2022. godine, brzo je povukla neke od svojih snaga na istoku i jugu nakon prevelikog proširenja fronta, ali je polako napredovala nakon što kontraofanziva Kijeva prošle godine nije donijela značajnije rezultate.

Rusija kontroliše nešto manje od petine teritorije Ukrajine, a predsjednik Vladimir Putin naredio je trupama da napreduju nakon što je Moskva prošlog mjeseca zauzela mali grad Avdejevka na istoku Ukrajine.

„Dio ruskih trupa nastavlja da istiskuju neprijatelja sa svojih pozicija. SAD i njihovi sateliti su izuzetno zabrinuti zbog uspeha ruskih oružanih snaga, rekao je generalima ministar odbrane Sergej Šojgu.

„Nastavićemo da grupišemo trupe na osnovu postignutih uspjeha i pojačavamo napade na neprijateljske ciljeve”, dodao je on.

Rusija, koja je regrutovala stotine hiljada vojnika po ugovoru, stvoriće dvije nove armije i 30 formacija, uključujući 14 divizija i 16 brigada, rekao je Šojgu.

Šefovi zapadnih obavještajnih službi kažu da bi ovo mogla da bude prekretnica u ratu jer Kijevu potrebno više oružja od zapadnih saveznika kako bi izbegao još neuspjeha na bojnom polju.

Američki sekretar odbrane Lloyd Austin rekao je u utorak da je opstanak Ukrajine u opasnosti.

Rusija je od invazije 2022. godine zauzela 65.000 kvadratnih kilometara ukrajinske teritorije, prema projektu „Russia Matters škole Harvard Kennedy”.

XS
SM
MD
LG