Linkovi

Austin domaćin prvom sastanku Kontakt grupe za odbranu Ukrajine u 2024.


Američki sekretar za odbranu Loyd Austin i ukrajinski ministar odbrane Rustem Umerov na sastanku Kontakt grupe za odbranu Ukrajine, 19. marta 2024. u američkoj vojnoj bazi Ramštajn u Njemačkoj. (Foto: Rojters)/Thilo Schmuelgen
Američki sekretar za odbranu Loyd Austin i ukrajinski ministar odbrane Rustem Umerov na sastanku Kontakt grupe za odbranu Ukrajine, 19. marta 2024. u američkoj vojnoj bazi Ramštajn u Njemačkoj. (Foto: Rojters)/Thilo Schmuelgen

Američki sekretar za odbranu Lloyd Austin rekao je u utorak da je "Rusija platila nevjerovatnu cijenu" za rat predsjednika Vladimira Putina u Ukrajini, dok se grupa od više od 50 nacija na čelu sa SAD sastala u Njemačkoj kako bi koordinisala svoje napore za podršku Ukrajini.

"Ukrajinske trupe se suočavaju sa okrutnim uslovima i teškim borbama, a ukrajinski civili izdržavaju stalni baraž ruskih projektila i iranskih dronova", rekao je Austin otvarajući pregovore Kontakt grupe za odbranu Ukrajine. "Ali Ukrajina neće odustati, kao ni SAD. Dakle, naša današnja poruka je jasna: SAD neće dozvoliti da Ukrajina propadne. Ova koalicija neće dozvoliti da Ukrajina propadne. I slobodni svijet neće dozvoliti da Ukrajina propadne."

Austin je istakao nove pakete pomoći iz Češke, Njemačke, Francuske, Danske i Švedske, nazvavši ih "ulaganjem u pravednu bitku Ukrajine protiv ruske agresije", kao i globalnu bezbjednost.

"Opstanak Ukrajine je na kocki i sva naša bezbjednost je na kocki“, rekao je Austin.

Dok se ukrajinska vojska nastavlja boriti protiv ruskih snaga na istoku, nanoseći im "značajnu štetu" u Crnom moru, Rusija je - uz pomoć Sjeverne Koreje i Irana - drastično povećala svoj kapacitet vojne proizvodnje, prisiljavajući Ukrajinu da se povuče iz nekih borbi zbog nestašice municije, rekao je visoki zvaničnik odbrane, koji je sa novinarima razgovarao pod uslovom anonimnosti pred današnji sastanak.

"Ukrajina je daleko nadjačana na bojnom polju. Dobili smo izvještaje o tome da ukrajinske trupe na prvim linijama ratuju ili da im čak ponestaje municije", rekao je taj zvaničnik.

SAD su Ukrajini proslijedile 44 milijarde dolara bezbjednosne pomoći od početka ruske invazije u februaru 2022. godine, a saveznici i partneri su takođe uložili više od 44 milijarde dolara u istom vremenskom okviru.

Međutim, američka vojska je ostala bez sredstava za dopunu svojih zaliha oružja umjesto onih koje je poslala Ukrajini, a vodstvo u Predstavničkom domu Kongresa pod kontrolom republikanaca do sada je odbijalo staviti novu pomoć Ukrajini na glasanje.

Prošle sedmice, SAD su najavile svoju prvu novu rundu vojne pomoći Ukrajini od kraja decembra, u okviru onoga što su zvaničnici odbrane nazvali vanrednim paketom koji je omogućen zahvaljujući uštedama u nabavkama američke vojske.

Taj paket vojne pomoći procijenjen je na 300 miliona dolara i omogućiće Ukrajini protivvazdušnu odbranu, artiljeriju i protivtenkovske sposobnosti, zajedno sa više municije za HIMARS i granata od 155 mm. Zvaničnici kažu da je nejasno da li će u budućnosti biti uštede na nabavkama kako bi se proizveo još jedan izvanredni paket pomoći.

"Ovo nije održivo rješenje za Ukrajinu. Hitno nam je potrebno odobrenje Kongresa za dopunu nacionalne bezbjednosti", rekao je visoki zvaničnik odbrane.

"Ne postoji način na koji naši saveznici mogu stvarno udružiti snage kako bi nadoknadili nedostatak američke podrške", dodao je zvaničnik.

Fokus će, kao i ranije, tokom ovog sastanka Kontakt grupe. biti na municiji i protivvazdušnoj odbrani.

"Trebaju im presretači za čitav niz njihovih sistema protivvazdušne odbrane, a vremenom im nestaje municije dok pokušavaju da se odbrane od ovih talasa napada koje vidimo iz Rusije", rekao je visoki zvaničnik.

Liderska grupa koalicije

Kako bi bolje organizovali način na koji Kontakt grupa obezbjeđuje Kijev sa vojnim oružjem i opremom, članovi grupe su formirali koalicije za utvrđivanje načina za povećanje efikasnosti Kijeva, kao i za smanjenje troškova.

Primjerice, SAD, Danska i Holandija su zadužene za kapacitete vazdušnih snaga, za artiljeriju su nadležni Francuska i SAD, a za dronove Latvija i Ujedinjeno Kraljevstvo.

Austin je prvi put sazvao sastanak lidera svih tih koalicija u utorak, kao dio okupljanja Kontakt grupe.

Kritičari poput Seana McFatea, profesora na Univerzitetu Syracuse i autora knjige "Nova pravila rata", kažu za Glas Amerike da međunarodna zajednica ulaže svoj novac u skupu vojnu pomoć koja je nedostatna u modernom ratovanju.

"Nije konvencionalno ratovanje ono što je zaustavilo ruski blic. Bio je to ukrajinski gerilski rat", rekao je. "Ukrajina je pobjeđivala u nekonvencionalnoj borbi. Ali onda su u jesen 2022. odlučili da idu konvencionalno protiv Rusije, što je bilo strateški blesavo."

McFate je dodao da je davanje Ukrajini više konvencionalnog ratnog oružja, po njegovom mišljenju, "strateška definicija ludila".

Umjesto toga, on navodi da Ukrajina i njeni saveznici trebaju razmišljati o nekonvencionalnim načinima na koje mogu iskoristiti svoju moć da poraze Rusiju, kao što su gerilske operacije i direktnije akcije duboko u Rusiji kako bi kod ruskog stanovništva moglo jačati neopovoljno mišljenje o ratu.

"Koristite svoje konvencionalne snage da držite liniju, ali ih nemojte ulagati u ofanzivu koja zahtijeva mnogo više resursa", rekao je McFate za Glas Amerike. "Tenkovi M1A1 Abrams i borbeni avioni F-16… izvojevaće taktičke pobjede na ratištu, ali svi znamo da možete dobiti svaku bitku, a ipak izgubiti rat, jer se ratovi dobijaju na strateškom nivou, a ne na taktičkom nivou ratovanja."

XS
SM
MD
LG