Linkovi

Biden se sastaje sa liderom Katara povodom energetskih alternativa zbog krize oko Ukrajine


Američki predsjednik Joe Biden
Američki predsjednik Joe Biden

Predsjednik SAD-a Joe Biden primiće vladara Katara u Bijeloj kući 26. januara, u jeku razgovora između Washingtona i njegovih evropskih saveznika o tome kako da podmire energetske potrebe Evrope ako se ruske zalihe smanje u slučaju da Moskva napadne Ukrajinu.

Sekretarica za štampu Bijele kuće Jen Psaki rekla je da Biden i šeik Tamim bin Hamad Al Thani planiraju da razgovaraju o bezbjednosti na Bliskom istoku, očuvanju stabilnosti globalnog snabdijevanja energijom i situaciji u Afganistanu, gdje su se humanitarni uslovi značajno pogoršali nakon povlačenja američke vojske i talibanskog preuzimanja zemlje prošle godine.

Katar je jedan od najvećih svjetskih proizvođača tečnog prirodnog gasa i jedna je od zemalja za koje se SAD nadaju da bi mogle da pomognu Evropi.

Oko 125.000 ruskih vojnika raspoređeno je u blizini ukrajinske granice, prema ukrajinskim obavještajnim službama.

Biden je više puta upozoravao da će se Rusija suočiti sa teškim posljedicama ako ponovo napadne Ukrajinu, nakon aneksije poluostrva Krim 2014. godine.

Bidenova administracija je 26. januara saopštila da je u kontaktu sa dobavljačima gasa i nafte sa Bliskog istoka, sjeverne Afrike i Azije kako bi pojačala snabdijevanje Evrope u narednim nedeljama kao dio koraka za smanjenje opasnosti ukoliko Rusija prekine snabdijevanje energijom u eskalirajućem sukobu oko Ukrajine.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG