Linkovi

Putin "vjerovatno" smanjuje ciljeve u Ukrajini, kažu američki obavještajni zvaničnici


Vladimir Putin
Vladimir Putin

Nekada samouvjereni Vladimir Putin možda konačno odustaje od svojih planova da brzo pokori Kijev i osvoji Ukrajinu, prema najnovijoj procjeni američkih obavještajnih zvaničnika.

Američke obavještajne agencije ranije su tvrdile da ruski predsjednik vjeruje da je potrebno da osvoji Ukrajinu kako bi ispunio svoju sudbinu.

Ali dok rat ulazi u svoju drugu godinu, američke obavještajne agencije vjeruju da je ruski lider donekle popustio prema stvarnosti na terenu.

"Ocjenjujemo da je Putin vjerojatno smanjio svoje neposredne ambicije, da konsolidira kontrolu nad okupiranim teritorijem u istočnoj i južnoj Ukrajini i osigura da Ukrajina nikada neće postati saveznik NATO-a", rekla je direktorica Nacionalne obavještajne službe Avril Haines Komitetu za oružane Senata u četvrtak.

Avril Haines
Avril Haines

"Ruske snage stekle su manje teritorija u aprilu nego tokom bilo kojeg od prethodna tri mjeseca jer se činilo da prelaze s ofanzivnih na odbrambene operacije duž prve linije", rekla je Haines.

"Ruske snage suočavaju se sa značajnim nedostatkom streljiva i pod velikim su ograničenjima osoblja", dodala je. "Ako Rusija ne pokrene obveznu mobilizaciju i ne osigura značajne zalihe streljiva treće strane, osim postojećih isporuka iz Irana i drugih, bit će joj sve veći izazov održati čak i skromne ofanzivne operacije."

Haines je, ponavljajući upozorenje iz svog svjedočenja pred Kongresom u martu, rekla da su Rusija i Ukrajina ostale zarobljene u "brutalno teškom ratu iscrpljivanja u kojem nijedna vojska nema konačnu prednost".

Ukrajina se, rekla je, i dalje oslanja na zapadnu vojnu pomoć kako bi se suprotstavila prednosti Rusije u ljudstvu, dok je Kremlj prisiljen više se oslanjati na asimetrične prijetnje i taktike zbog degradacije svojih kopnenih snaga.

Ruske kopnene snage se "oslanjaju na rezerve i rezervnu opremu", rekao je general-pukovnik Scott Berrier, direktor Odbrambene obavještajne agencije.

"Biće im potrebno neko vrijeme da se vrate", rekao je zakonodavcima dok je svjedočio zajedno s Hainesom. "Procjene idu od pet do 10 godina na osnovu toga kako sankcije utiču na njih i njihovu sposobnost da tehnologiju vrate u svoje snage."

Nuklearna opcija

Berrier je, međutim, upozorio da degradaciju ruskih kopnenih snaga ne treba posmatrati kao pokazatelj sveukupne slabosti.

"Iako su njihove kopnene snage trenutno degradirane, oni će ih brzo obnoviti", rekao je on, opisujući Moskvu kao "još uvijek egzistencijalnu prijetnju" zbog svojih nuklearnih snaga, koje još nisu testirane.

Scott Berrier
Scott Berrier

Ali o tome da li je Putin možda sklon upotrebi nuklearnog oružja da promijeni tok rata u Ukrajini, čelnici američkih obavještajnih službi rekli su, za sada, ne toliko.

"Postoji niz scenarija o kojima smo razmišljali", rekao je Berrier zakonodavcima. "U ovom trenutku, rekao bih da mislimo da je to malo vjerovatno."

"Iz perspektive IC [obavještajne zajednice], to je vrlo malo vjerovatno", dodala je Haines.

XS
SM
MD
LG