Linkovi

SAD i Rusija prestale da međusobno dijele informacije o nuklearnom naoružanju


ilustracija
ilustracija

Sjedinjene Američke Države i Rusija su prestale da dijele informacije o nuklearnom naoružanju, što bi trebalo da rade dva puta godišnje prema posustajućem sporazumu "Novi START", što je posljednji sporazum o kontroli naoružanja između dvije države.

Kako su u utorak, 28. marta rekli zvaničnici u Bijeloj kući, Pentagonu i State Departmentu, SAD su ponudile ovu informaciju Rusiji čak i nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin suspendovao rusko učešće u sporazumu prošlog mjeseca, ali Moskva je obavijestila Washington da neće dijeliti svoje podatke.

"Zbog ruskog neispunjavanja obaveza iz sporazuma, SAD neće proslijediti svoje podatke Rusiji, da bismo ohrabrili Rusiju da se vrati pod okrilje sporazuma", rekao je novinarima Vedant Patel, portparol State Departmenta.

Bijela kuća, koja je ranije optužila Rusiju za višestruko kršenje sporazuma, saopštila je da je rusko odbijanje da se povinuje odredbama "pravno nevažeće" te da je odluka da se zadrže podaci još jedno kršenje.

Iako je produžen neposredno nakon što je američki predsjednik Džo Bajden (Joe Biden) stupio na vlast u januaru 2021, "Novi START" je bio na ozbiljnom iskušenju nakon ruske invazije na Ukrajinu.

U praksi, sporazum je "na izdisaju" više od mjesec dana, nakon što je Putin najavio da se Rusija više neće pridržavati njegovih odredbi.

Sporazum koji su 2010. potpisali tadašnji predsjednici Barak Obama i Dmitri Medvedev, ograničava svaku zemlju na ne više od 1.550 raspoređenih nuklearnih bojevih glava, te 700 raspoređenih raketa i bombardera.

Takođe predviđa i sveobuhvatne inspekcije na lokaciji, da bi se utvrdila saglasnost sa odredbama.

Inspekcije su bile "na čekanju" od 2020. zbog pandemije COVID-19. Razgovori o nastavku inspekcija su trebalo da se dese u novembru 2022, ali ih je Rusija naglo otkazala, navodeći kao razlog američku podršku Ukrajini.

U februaru, Rusija je i formalno suspendovala svoje učešće u sporazumu.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG