Linkovi

Rusija dovodi u sumnju odgovornost Islamske države za napad na koncertu


Jedan od osumnjičenih za napad u staklenom kavezu na sudu.
Jedan od osumnjičenih za napad u staklenom kavezu na sudu.

Rusija je u ponedjeljak bacila sumnju na tvrdnje Sjedinjenih Država da je militantna grupa Islamska država odgovorna za napad oružjem na koncertnu dvoranu izvan Moskve u kojem je ubijeno 137 ljudi, a povrijeđeno još 182.

U najsmrtonosnijem napadu u Rusiji u posljednje dvije decenije, četvorica muškaraca upala su u Crocus City Hall u petak navečer, zasipajući ljude mecima neposredno prije nego što je rok grupa iz sovjetskog doba Picnic trebala izvesti svoj hit "Afraid of Nothing".

Četvorici muškaraca, od kojih je najmanje jedan Tadžikistanac, određen je pritvor zbog terorizma.

Pojavili su se odvojeno, odvedeni u kavez u moskovskom okružnom sudu Basmanny od strane službenika Federalne službe sigurnosti.

Islamska država preuzela je odgovornost za napad, tvrdnju za koju su Sjedinjene Države javno rekle da vjeruju, a militantna grupa je od tada objavila snimke napada. Američki zvaničnici rekli su da su upozorili Rusiju na obavještajne podatke o neizbježnom napadu ranije ovog mjeseca.

Ali predsjednik Vladimir Putin nije javno spomenuo islamističku militantnu grupu u vezi s napadačima, za koje je rekao da su pokušavali pobjeći u Ukrajinu.

Putin je rekao da su neki ljudi na "ukrajinskoj strani" bili spremni da prebace napadače preko granice. Ukrajina je negirala bilo kakvu ulogu u napadu, a predsjednik Volodimir Zelenski optužio je Putina da pokušava skrenuti krivicu za napad na koncertnu dvoranu pozivajući se na Ukrajinu.

Glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova dovela je u pitanje tvrdnje SAD-a da iza napada stoji Islamska država, koja je nekada tražila kontrolu nad dijelovima Iraka i Sirije.

"Pažnja - pitanje za Bijelu kuću: Jeste li sigurni da je ISIS? Možete li još jednom razmisliti o tome?" Zaharova je rekla u članku za novine Komsomolskaya Pravda.

Zakharova je rekla da Sjedinjene Države šire verziju "bauka" Islamske države kako bi pokrile svoje "štićenike" u Kijevu i podsjetila je čitatelje da Washington podržava borce "mudžahedine" koji su se borili protiv sovjetskih snaga 1980-ih.

SAD imaju obavještajne podatke koji potvrđuju preuzimanje odgovornosti Islamske države, izjavila su u petak dva američka zvaničnika.

NAPADAČI

Putin je rekao da je privedeno 11 osoba, uključujući četvoricu osumnjičenih naoružanih napadača, koji su pobjegli iz koncertne dvorane i krenuli u regiju Brjansk, oko 340 km jugozapadno od Moskve, da bi prešli granicu s Ukrajinom.

Društvenim mrežama kružile su neprovjerene snimke saslušanja osumnjičenih. Jednom od osumnjičenih je prikazano kako mu je dio uha odsječen i stavljen u usta.

Jedan muškarac, Tadžikistan po imenu Dalerdžon Mirzojev, naslonio se na stakleni kavez dok se čitala optužba za terorizam. Saidakrami Rachabalizoda, s uhom u zavojima, sjedio je.

Muhamedsobir Fajzov, pojavio se u bolničkoj odjeći i sjedio u medicinskoj stolici, lica prekrivenog posjekotinama. Šamsidin Fariduni je u modricama stajao.

Putin je naredio invaziju na Ukrajinu u februaru 2022. godine, što je izazvalo veliki evropski rat nakon osam godina sukoba u istočnoj Ukrajini između ukrajinskih snaga s jedne strane i proruskih Ukrajinaca i ruskih zastupnika s druge strane.

SAD i njihovi evropski saveznici podržali su Ukrajinu, dajući milijarde dolara novca, oružja i obavještajnih podataka u pokušaju da poraze ruske snage.

Francuska vlada saopćila je kasno u nedjelju da podiže upozorenje na terorizam na najviši nivo nakon pucnjave u Moskvi.

XS
SM
MD
LG